Ελληνοτουρκικά

Το κακό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι! Η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία Off-Set με τη Lockheed Martin για την προμήθεια F-16 Block 70

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα υπογράψει συμφωνία Off-Set με τη Lockheed Martin για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70. Η συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η Τουρκία, μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπέβαλε αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια 40 αεροσκαφών F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό 79 αεροσκαφών F-16 Block 40 και 50+ στο επίπεδο Block 70. Στο πλαίσιο του αιτήματος, η Επιστολή Αίτησης-LOR εστάλη στο Γραφείο Άμυνας και Συνεργασίας των ΗΠΑ (ODC-T) στις 25 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν· το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα υπογράψει συμφωνία Off-Set με την κύρια ανάδοχο εταιρεία Lockheed Martin, στο πλαίσιο της εν λόγω αγοράς. Στόχος της συμφωνίας είναι να αυξήσει τα ποσοστά εξαγωγών των εταιρειών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στη διεθνή σκηνή, να συμβάλει στην ανάπτυξη της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στο ισοζύγιο πληρωμών για λογαριασμό της Τουρκίας.

Χάρη στο offset που θα υπογραφεί, η Lockheed Martin πρέπει να παραχωρήσει επιχειρηματικές μετοχές σε εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε ορισμένους τομείς εντός του πεδίου εφαρμογής της πώλησης F-16 Blok 70. Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Υπάρχει ζήτηση για F-16 Block 70 στην Τουρκία τόσο για την ανάκτηση των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν για το F-35 όσο και για την ενίσχυση του υπάρχοντος στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ζήτηση της Τουρκίας για F-16 Block 70 περιλαμβάνει την προμήθεια 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16.

Είναι γνωστό ότι η ζήτηση περιλαμβάνει την προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών για τα νέα αεροσκάφη και τον υφιστάμενο στόλο F-16. Υπολογίζεται ότι το πακέτο F-16 Block 70 θα κοστίσει στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντύπωση προκαλεί που τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν καν το μπλόκο από το Κογκρέσο. 

To μόνο βέβαιον είναι πως η Τουρκία κινείται υπογείως και αυτό αποδείχτηκε και από την πρόσφατη σημαντική συνάντηση Καλίν με Αμερικανούς για τα "τουρκικά F-16" και την ελληνική στάση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα ο Ακάρ είχε δηλώσει για τα F-16: Θα τα συζητήσουμε με τις ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...