Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία-μισθοφόροι στο στόχαστρο της διάσκεψης του Παρισιού-”Κατραπακιά” από ΟΗΕ ανοίγει τον δρόμο ακύρωσης του Τουρκολιβυκού μνημονίου

Έρχεται “κατραπακιά” στην Άγκυρα από το Παρίσι, στο οποίο διεξάγεται η συνδιάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη, ενώ η Τουρκία εκπροσωπεί ο Τούρκος ΥΦΕΞ.   

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης, που αναφέρει το πρακτορείο Reuters, απειλεί όλα τα μέρη που παρεμποδίζουν την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη ( Τουρκία-Ρωσία) ότι θα λογοδοτήσουν και θα επιβληθούν κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ζητείται επίσης να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο αποχώρησης όλων των μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων ( τουρκικός στρατός), που υπερασπίζεται ιδιαίτερα και το Παρίσι.

Τo προσχέδιo συμπερασμάτων της διάσκεψης επιβεβαίωσε «ότι άτομα ή οντότητες, εντός ή εκτός Λιβύης, που ενδέχεται να επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν, να υπονομεύσουν, να χειραγωγήσουν ή να παραποιήσουν την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση» ενδέχεται να υπόκεινται σε κυρώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη διάσκεψη ότι «κάθε μέρος που σκόπιμα υπονομεύει την ειρήνη πρέπει να λογοδοτήσει».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προηγουμένως συμφωνήσει κυρώσεις κατά Λιβύων πολιτικών για τον ρόλο τους στη σύγκρουση. Αλλά η Ρωσία έχει στείλει μόνο εκπροσώπους κατώτερου επιπέδου στο Παρίσι, το οποίο έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξή της σε όλες τις θέσεις που συμφωνήθηκαν εκεί.

Το έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει το Reuters, σημειώνει ότι η Λιβυκή Εκλογική Επιτροπή ορίζει την 24η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία έναρξης εκλογικής διαδικασίας που θα επεκταθεί σε μεταγενέστερη προεδρική ψηφοφορία στον δεύτερο γύρο την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζουμε ότι αρκετές χιλιάδες Ρώσοι μισθοφόροι από την ιδιωτική εταιρεία Wagner, που είναι επίσης παρούσα στο Μάλι, φιλότουρκοι Σύροι, στρατιώτες από το Τσαντ, Σουδανοί αλλά και Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι παρόντες στη Λιβύη, θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Τριακόσιοι από αυτούς που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που ελέγχονται από το στρατόπεδο του Χαλίφα Χάφταρ θα επαναπατριστούν "κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας", γνωστοποίησαν γαλλικά ΜΜΕ.

Όμως η Τουρκία, την οποία θα εκπροσωπήσει ο Sedat Önal, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δεν βιάζεται να ξεκινήσει μια απόσυρση των δυνάμεών της.

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτών ή μισθοφόρων στη Λιβύη καθώς και οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα Βάγκνερ.

Κυβερνητικές πηγές: Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη

 Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, στα οποία, η ελληνική πλευρά - σε συνεργασία με τους εταίρους και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο - συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο.

   Τονίζουν ότι στα συμπεράσματα, πρώτον γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

   Δεύτερον, στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης. Σημειώνουν ότι υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», φράση στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες. Και τρίτον, υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.   

Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην παρέμβασή του, εμφατικά τον ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπογραμμίσε ότι τα ξένα στρατεύματα, οι ξένοι μαχητές και οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να αποχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η Λιβύη να περάσει στο δρόμο προς την ομαλοποίηση και να ορίσει το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.

Επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά. 

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας είπε στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση ότι ορισμένοι παράγοντες ήταν έτοιμοι να αδράξουν οποιαδήποτε ασάφεια για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

«Προφανώς περιμένουν να πάνε σε ενέδρα και να προσπαθήσουν να εκτροχιάσουν την εκλογική διαδικασία», είπε ο αξιωματούχος.

Ν. Δενδιας: Η Ελλάδα παρούσα στις εξελίξεις

Το μήνυμα πως «η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, όπου συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι. Η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις» έγραψε στο Twitter ο κ. Δένδιας.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1459182916102148096?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1459182916102148096%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ertnews.gr%2Feidiseis%2Fellada%2Fpolitiki%2Fsto-parisi-o-prothypoyrgos-gia-ti-diaskepsi-gia-ti-livyi-tha-symmetaschei-kai-i-toyrkia%2F

Προς ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου 

Τα συμπεράσματα της διάσκεψης και τυχόν επιβολή κυρώσεων, στην Τουρκία, θα ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για ακύρωση του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, και αυτό ήδη αρχίζει να “αχνοφαίνεται” από την στάση των ΗΠΑ και Γαλλία κατά των προθέσεων των Τούρκων, να παραμείνουν στο λιβυκό έδαφος με διάφορα προσχήματα.

Γύρω από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότη του συνεδρίου, συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα περίπου τριάντα ηγέτες, η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι και οι Λίβυοι Μοχάμεντ Αλ-Μάνφι, Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου και ο Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, Πρωθυπουργός.
Παρόντες  είναι και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Το γενικό συμπέρασμα έως τώρα των διασκέψεων έδωσε ο Λίβυος πρόεδρος λέγοντας  ότι “ Για δύο δεκαετίες, όλες οι φόρμουλες και οι πρωτοβουλίες που βασίζονται στα μονομερή συμφέροντα και τα οράματα των χωρών που εμπλέκονται στο Λιβυκό ζήτημα, δεν έχουν παράσχει το κλειδί για την ειρήνη για τον λιβυκό λαό και την περιοχή”.

Η ουσία όμως παραμένει και αναμένουμε χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Τούρκων από την χώρα αυτή το συντομότερο δυνατό.

   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ