Αφρική

Παίρνει “φωτιά” ξανά η Λιβύη: Αμερικάνοι, Αιγύπτιοι, Τούρκοι “σφάζονται” για τα πετρέλαια και τον έλεγχο της χώρας

Στην κυριολεξία “σφάζονται” Αμερικάνοι, Αιγύπτιοι και Τούρκοι, για τα τεράστια κοιτάσματα της Λιβύης και τον έλεγχο της νέας κυβέρνησης, ενώ στην γωνία παραμονεύουν οι Ρώσοι.

Οι εξελίξεις αφορούν άμεσα την Ελλάδα αφού η όποια διάδοχη πολιτική κατάσταση θα επηρεάσει την εγκυρότητα του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, και τον μέλλον των τουρκικών βάσεων στην χώρα. Οι εξελίξεις μας δείχνουν αργά και σταθερά ότι η Λιβύη θα είναι η αρχή του "ξηλώματος" της τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας, και αυτό είναι θετικότατο για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αίγυπτος, η οποία έχει τα ίδια συμφέροντα με την Ελλάδα και ακόμα πιο πολλά, ενώ είναι σε “σύγκρουση” με την Τουρκία και για τους δύο αυτούς λόγους.      

Χθες Τρίτη μάλιστα, είχαμε συνομιλίες που πραγματοποίησαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκουίλα Σάλεχ και τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες αντανακλούν στην επιθυμία του να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις του με τους παραδοσιακούς συμμάχους στη Λιβύη, εξισορροπώντας τις σχέσεις του μεταξύ των ανατολικών και δυτικών στρατοπέδων της χώρας, ανέφεραν Άραβες αναλυτές.

Η συνάντηση αυτή επίσης,αντικατοπτρίζει την απογοήτευση του Καΐρου από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντέμπιμπα, ο οποίος δεν κατάφερε να ασκήσει έλεγχο στα ανατολικά της χώρας.

Η Αίγυπτος, είχε αλλάξει “τροπάριο” για κάποιο διάστημα, προσεγγίζοντας το δυτικό κομμάτι της Λιβύης, με αντάλλαγμα  ισχυρότερους δεσμούς με την Τρίπολη, μετά τις πρόσφατες συζητήσεις με τους Τούρκους όμως άλλαξε ξανά πορεία.

Η αιγυπτιακή ηγεσία είναι εξοργισμένη, ιδίως υπό το πρίσμα της άρνησης του Ντέμπιμπα να σπάσει τη συμμαχία του προκατόχου του ( ΑΛ Σαράτζ) με την Τουρκία και επιπλέον την πεισματική αντίθεσή του να τοποθετήσει στελέχη του LNA στην κυβέρνηση.

Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι «το Κάιρο δεν είναι ήρεμο από τις θέσεις της Τουρκίας στη Λιβύη και αναμένει συνεχείς ελιγμούς εκ μέρους της.

Το Κάιρο βλέπει τώρα μια ευκαιρία να αυξήσει τις πιέσεις στην Άγκυρα, κυρίως μέσω της σύνδεσης με τη λιβυκή κυβέρνηση και την ενθάρρυνσή της να απομακρυνθεί από την Τουρκία», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η αποτυχημένη περιουσία των Ισλαμιστών στο Μαγκρέμπ ενθαρρύνει το Κάιρο να πιέσει για τη διεξαγωγή των εκλογών της Λιβύης την προγραμματισμένη ημερομηνία τους στις 24 Δεκεμβρίου.

Αυτό θα ωφελήσει την ίδια, αφού υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, λόγω της κατάστασης προς τους Ισλαμιστές στην Τυνησία και το Μαρόκο.

Η στρατηγική της Αιγύπτου προς το παρόν αφορά στον περιορισμό τυχόν νέων διαφορών μεταξύ της Αγκουίλα και του Χάφταρ, διατηρώντας παράλληλα την κυβέρνηση Ντέμπιμπα υπό έλεγχο για να αποτρέψει την πλήρη ευθυγράμμιση της με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ ζητούν επιτακτικά απομάκρυνση Τούρκων και Ρώσων από την Λιβύη

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέραλντιν Γκρίφιθ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο με τους εταίρους της στη διεθνή κοινότητα για να βρει ευκαιρίες για την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη( και των Τούρκων).

Η ίδια, σε παρέμβαση της στο κανάλι Libya Al-Ahrar, το οποίο μεταδίδει από την Τουρκία με χρηματοδότηση του Κατάρ, τόνισε ότι η αποχώρηση όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη είναι κρίσιμη και ότι η ροή μισθοφόρων και όπλων επιδείνωσε την κρίση και δεν ήταν προς το συμφέρον του Λιβυκού λαού.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθούν οι εκλογές εγκαίρως τον Δεκέμβριο και ότι οι ΗΠΑ ήταν αισιόδοξες για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί αυτό.

Επισήμανε επίσης την ύπαρξη δυσκολιών όπως ο καθορισμός του νομικού πλαισίου και προέτρεψε τις αρχές να προχωρήσουν προς τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 2021.

Αμερικανική αντιπροσωπεία στην Λιβύη

Σήμερα επίσης, Αμερικανική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου ευρίσκεται στη Λιβύη για να συναντήσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης της εθνικής ενότητας.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Τρίπολη για να συναντήσει τον Αρχηγό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Αμπντούλ Χαμίντ Αλ Ντέμπιμπα και άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

Πηγές ανέφεραν ότι η αντιπροσωπεία περιλάμβανε τον Ντέρεκ Τσόλετ, έναν ανώτερο σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Αμερικανό πρέσβη, τον ειδικό απεσταλμένο στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ και τον Τού Ρατζάν, Ειδικό Βοηθό του Συμβούλου του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.

Κύριο διακύβευμα όλων αυτών των επαφών είναι η επιστροφή αμερικανικών εταιρειών στην Λιβύη, και η εξασφάλιση ( Αίγυπτος) ότι η χώρα δεν ευρίσκεται υπό τουρκική επιρροή. Η Τουρκία που χάνει το παιχνίδι στην Λιβύη, σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες θα επιδιώξει να προκαλέσει εμφύλια σύρραξη, με στόχο τα σχέδια της.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ