Αφρική

Νέα “σφαλιάρα” ΗΠΑ σε Τουρκία: Τελεσίγραφο για απόσυρση δυνάμεων από Λιβύη

Το Πεντάγωνο έστειλε τελεσίγραφο σε Άγκυρα και Μόσχα απαιτώντας απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, ενώ προετοιμάζει πιθανή επιχείρηση κατά Τζιχαντιστών, η οποία μπορεί να στραφεί κάτω υπό προυποθέσεις βέβαια, και κατά των Τούρκων στην χώρα.

Πρόκειται για περίπλοκη και λίαν επικίνδυνη κατάσταση στη Λιβύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία.
Οι Αμερικανοί όπως είχαμε προβλέψει πιθανόν να επιχειρήσουν ένα σενάριο τύπου “Ιράκ” στην χώρα αυτή, για πολλούς και πολύ σημαντικούς λόγους, όπως τα τεράστια κοιτάσματα και η εισχώρηση των Τούρκων στην Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε επίσημα ξανά την απαίτηση της πλέον σε Τουρκία και Ρωσία, να αποσύρουν άμεσα τα στρατεύματα τους από τη Λιβύη.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο), Τζέσικα Μακ Ντάικ, επιβεβαίωσε ότι η επιδίωξη της πολιτικής οδού στη Λιβύη απαιτεί από όλα τα μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να αποσύρουν όλους τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και όλους τους μαχητές που συνδέονται με άλλα κράτη και μισθοφόρους.

Η ίδια δήλωσε σε αποκλειστικές δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF), ενώ η χώρα της αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά τον κίνδυνο που προκύπτει από τρομοκρατικές ομάδες στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένου του ISIS και της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ.

“Το ISIS και η AL-QAEDA αντιπροσωπεύουν σοβαρό κίνδυνο στην περιοχή και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται  για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Λιβύη”, τόνισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η ίδια δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για να εξουδετερώσουν τρομοκρατικές ομάδες και να τους στερήσουν την ικανότητα να απειλήσουν τις ΗΠΑ ή τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Εξήγησε δε ότι η πεποίθηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρει ότι «όλες οι ομάδες που δεν συμμετέχουν στο πολιτικό κομμάτι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι ευάλωτες στην επιρροή κακών παικτών όπως η Ρωσία, καθώς και εξτρεμιστικών ιδεών» ( καμπανάκι για Τουρκία).

«Υποστηρίζουμε τη συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για απόσυρση όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων, και εκφράζουμε αυτές τις θέσεις στις συζητήσεις μας με την Τουρκία», τόνισε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ εκτιμώντας ότι η αποσταθεροποιητική ρωσική επέμβαση στη σύγκρουση στη Λιβύη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Το Κοινοβούλιο χθες στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι απαιτεί την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών δυνάμεων, από τα εδάφη της Λιβύης.

Απώτερο σχέδιο των Τούρκων όμως, είναι να μείνουν για πάντα στην χώρα αυτή, “αρμέγοντας” τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης για πολλά πολλά χρόνια. ΗΠΑ, Γαλλία και ΕΕ όμως έχουν άλλα σχέδια για την χώρα αυτή και πιθανότατα να ετοιμάζουν να επέμβουν δυναμικά εφόσον το απαιτήσουν οι καταστάσεις.

Αν ρωτούσε κανείς από που θα μπορούσε να ξεκινούσε μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και δύσης, η απάντηση θα ήταν σχεδόν σίγουρα η Λιβύη.

Ποιο θα ήταν ένα πιθανό σενάριο για την Λιβύη

Ένα πιθανό σενάριο για την εκδίωξη Τούρκων και Τζιχαντιστών από το λιβυκό έδαφος θα ήταν μια πιθανή επέμβαση ΝΑΤΟ-ΕΕ από κοινού με τις ΗΠΑ επικεφαλής στον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών.

Μια στρατιωτική ήττα των Τούρκων στην χώρα αυτή θα οριοθετούσε το τέλος της τουρκικής παρουσίας και σε άλλες χώρες όπως την Σομαλία, την Συρία αλλά και το Ναγκόρνο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ