Αφρική

"Όπου καβγάς και Τουρκία"- Ένταση αυτή τη φορά στις σχέσεις Τουρκίας-Αλγερίας!

Οι σχέσεις μεταξύ του Αλγερίας και Τουρκίας φέρεται να έχουν ενταθεί, με υπαιτιότητα ποιού άραγε; Μα φυσικά της Τουρκίας, της οποίας εκπρόσωποι των  αρχών της συναντήθηκαν με  μέλη του Κινήματος του Ραχάντ, το οποίο σημειωτέον οι αλγερινές αρχές χαρακτηρίζουν ως εξτρεμιστική ομάδα που απειλεί την εθνική ασφάλεια.

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην αλγερινή εφημερίδα el-Khabar ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο περιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους υποστήριξης του οργανισμού για την ενδυνάμωσή του στην Αλγερία.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι αρχές της Αλγερίας γνώρισαν τη συνάντηση, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι το τουρκικό καθεστώς, υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδέχεται να είχε αποφασίσει να προσθέσει την Αλγερία στον κατάλογό της ως νέο στόχο στη Βόρεια Αφρική και θέλει να κινητοποιήσει τους πυρήνες  εν υπνώσει αυτού του οργανισμού.

Η Τουρκία προσπαθεί να παρέμβει εξ αποστάσεως στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλγερίας και να αποσταθεροποιήσει το έθνος, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η φιλοξενία μελών του Ρατσάντ είναι μια πρόκληση, η οποία θα αναστείλει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά σε μια εποχή που οι διαρροές δείχνουν ότι η Αλγερία προσπαθεί να κατατάξει το κίνημα στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μέχρι τώρα οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αλγερίας και της Άγκυρας ήταν πάρα πολύ καλές σε πολιτικές διαβουλεύσεις, συντονισμό ασφάλειας και συνεργασίας σε διάφορους στρατηγικούς τομείς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Συμβούλιο Υψηλής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Προέδρου Abdelmadjid Tebboune, προειδοποίησε για "ανατρεπτικές δραστηριότητες" από "παράνομα κινήματα κοντά στην τρομοκρατία".

Το Συμβούλιο καταδίκασε τους «αυτονομιστικούς κύκλους» σε σχέση με το κίνημα Rachad και μια άλλη ομάδα που επιδιώκει ανεξαρτησία για την περιοχή Kabyle.

Ο Tebboune τόνισε ότι το κράτος δεν θα ανεχθεί αυτές τις αποκλίσεις, οι οποίες δεν συνδέονται με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα με κανέναν τρόπο, απαιτώντας την «άμεση και αυστηρή εφαρμογή του νόμου» για τον τερματισμό τέτοιων δραστηριοτήτων.«Το κράτος θα είναι αδιάλλακτο», προειδοποίησε ο Tebboune.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ