Αφρική

Ο Λίβυος πρωθυπουργός “αλυσόδεσε” την χώρα του στον Ερντογάν-Η Τουρκία αναζητά νατοϊκό μανδύα στην Λιβύη

Σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το μέλος του ΑΚΡ και σύμβουλος του Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι δήλωσε ότι "η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη θέση της στη Λιβύη λόγω της στάσεως ορισμένων πλευρών".

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι "η τουρκική επέμβαση έχει δημιουργήσει μια σταθερή κατάσταση στη χώρα και ότι χωρίς αυτήν η χώρα θα ήταν σε χειρότερη τύχη".

Ο Aktay όμως, δεν έκανε καμία αναφορά για την μεταφορά χιλιάδων μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των πρώην μαχητών του ISIS και της Αλ Κάιντα.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν κατηγόρησε ορισμένα κόμματα στην Λιβύη, τα οποία χαρακτήρισε ως «παίκτες που ενοχλούνται από την Τουρκία», τονίζοντας ότι επιδιώκουν να κυριαρχήσουν από μόνα τους στην όλη κατάσταση. 

Όσον αφορά τη ζημία που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου που συνήφθη μεταξύ Τουρκίας και Σαράτζ, στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, ο Ακτάι είπε: «Οι συμφωνίες ενδέχεται να επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, επειδή οι προτάσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν εναρμονίζονται, ενώ μπορούν να συμβάλουν σε εποικοδομητικές και εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών".

Αποκαλυπτικός όμως για το αληθινό σκοπό της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τουρκία ήταν και ο Λίβυος Συνταγματάρχης ε.α. και νυν αναλυτής Abdulmajeed al-Kasih.

Ο ίδιος αποκάλυψε, σύμφωνα με λιβυκές δημοσιογραφικές πηγές ότι, ανάμεσα στις συμφωνίες που υπέγραψε ο Ντμπεϊμπά ( παράνομα φυσικά αφού είναι μεταβατικός πρωθυπουργός) με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Ν.Ερντογάν ήταν και η συνέχιση της παραμονής των τουρκικών δυνάμεων στο λιβυκό έδαφος, για λόγους εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων στην χώρα.       

Ο στρατιωτικός αναλυτής Abdulmajeed al-Kasih δήλωσε ότι, “η προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) ενέπλεξε την Λιβύη σε πιο επιζήμιες συμφωνίες από ό, τι είχε κάνει η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ο Ντμπεϊμπά που ηγείται της μοναδικής  κυβέρνησης στη Λιβύη, υπέγραψε την καταδίκη ουσιαστικά της χώρας στην Άγκυρα, δεσμεύοντας με άκρως επιζήμιο τρόπο το μέλλον της Λιβύης". 

Σε συνέντευξη του ο Λίβυος Συνταγματάρχης ε.α. Abdulmajeed al-Kasih εξήγησε ότι η τουρκική πλευρά και η νέα προσωρινή αρχή της Λιβύης, αποτύπωσαν εγγράφως την επιθυμία τους να ενισχύσουν την συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, κατόπιν αποκλειστικού αιτήματος της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης.

Ο al-Kasih επισήμανε ότι αυτό σημαίνει ουσιαστικά την συνέχιση της παρουσίας του τουρκικού στρατού στη Λιβύη, με προκάλυμμα την εκπαίδευση των λιβυκών δυνάμεων και γενικά την ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα όμως με την κοινή στρατιωτική συμφωνία 5 + 5, όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόροι που βρίσκονται στην χώρα οφείλουν να αποχωρήσουν άμεσα.

Αποστολή Τσαβούσογλου στο ΝΑΤΟ για την Λιβύη

Σύμφωνα τώρα με ξένες δημοσιογραφικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επιδιώξει να συναντηθεί στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν, τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή αποκάλυψε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να πάρει την έγκριση του «ΝΑΤΟ» για την στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη κατά το επόμενο στάδιο, ανακοινώνοντας στα υπόλοιπα κράτη μέλη δήθεν, "την αναγκαιότητα να είναι στην Λιβύη για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της αυξανόμενης ρωσικής παρουσίας".

Η πηγή επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θα αντιταχθεί στη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού αξιωματικών του ΝΑΤΟ ως μέρος αποστολής για την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας στα καθήκοντα της δημιουργίας εθνικού λιβυκού στρατού, και του ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η Άγκυρα τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιαστεί ως προστάτης της Λιβύης για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, ερχόμενη όμως σε ευθεία αντιπαράθεση με την Μόσχα που διαθέτει εκατοντάδες μισθοφόρους στην δυτική πλευρά της χώρας οι οποίες στηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Το ότι οι Τούρκοι μετέφεραν χιλιάδες ισλαμιστές στην χώρα, και συμμετείχαν στον λιβυκό εμφύλιο με την πλευρά της πρώην κυβέρνησης της Τρίπολης αποτελώντας "κόκκινο πανί" για τους μισούς Λίβυυς, προφανώς για την Άγκυρα αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια.

Ελλάδα, Γαλλία, και άλλες χώρες στην συμμαχία δεν πρόκειται επουδενί να επιτρέψουν εντός του ΝΑΤΟ, να δοθεί ουσιαστικά άφεση αμαρτιών στους Τούρκους, για ότι έχουν πράξει στην Λιβύη από το 2014 και μετά.   

    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ