Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Πολεμικές προετοιμασίες στη Λιβύη - Σε θέσεις μάχης ο LNA

Η κατάσταση στην Λιβύη αποτελεί ένα γρίφο που δεν μπορεί εύκολα να λύσει κανένας προς το παρόν, παρά την παρουσία μεταβατικής κυβερνήσεως υπό την έγκριση του ΟΗΕ.   

Ο λόγος αφορά τον Λίβυο πρωθυπουργό που είναι πιο τουρκόφιλος και από τους Τούρκους, καθώς και η παρουσία 18 χιλιάδων Σύριων Τζιχαντιστών, εκατοντάδων Τούρκων κομάντος που ελέγχουν τρεις βάσεις, αλλά και Ρώσων μισθοφόρων.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού που θα υλοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Λιβύη, θεωρείται μεγάλης σημασίας καθώς στόχος είναι η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών και η εξασφάλιση των ελληνικών γεωστρατηγικών συμφερόντων, πράγμα όμως αδύνατο με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπέιμπα, ο οποίος προσκυνάει τον Ερντογάν κυριολεκτικά όπου σταθεί.

Την ίδια περίοδο η κατάσταση στο έδαφος της Λιβύης θυμίζει “πυριτιδαποθήκη” έτοιμη να εκραγεί δια τον απλό λόγο ότι οι αντιθέσεις των δύο πλευρών ( Τρίπολη-Βεγγάζη) δεν έχουν γεφυρωθεί και ούτε πρόκειται λόγω αντίθετων συμφερόντων.  

Ενδεικτικό των προθέσεων για παράδειγμα των δυνάμεων του Χαφτάρ, ήταν η πρόσφατη διενέργεια στρατιωτικής ασκήσεως με Ρώσους συμβούλους ως επιτελείς, μαζί με την επίδειξη εξοπλισμού αιχμής.

 

Η 106 Ταξιαρχία του στρατηγού Χαφτάρ, παρουσία και των γιων του, al-Hassi, Jeroushi, Geroushi και όλων των άλλων αξιωματούχων, πραγματοποίησε την άσκηση "Storm Bn" (Katiba al-Asifa), κατά την οποία συμμετείχαν και Ρώσοι μισθοφόροι, μαζί με άφθονο εξοπλισμό.

Ο Χαφτάρ και οι δυνάμεις του έκαναν μια επίδειξη ισχύος στην “άλλη” πλευρά, υποδεικνύοντας ότι δεν θα αποδεχθούν τετελεσμένα και καταστάσεις που αφορούν την παρουσία Σύριων ισλαμιστών και ειδικά Τούρκων ( ΜΙΤ-κομάντος και μισθοφόρων της SADAT) οι οποίοι θέλουν να ελέγχουν την χώρα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι κατέχουν μία αεροπορική βάση και δύο ναυτικές ενώ παρεμβαίνουν και στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Χθες Τούρκοι αξιωματικοί παρείχαν ειδική εκπαίδευση σε συστήματα πυραύλων εδάφους-εδάφους στους στρατιώτες του Λιβυκού Στρατού στη Λιβύη.

Οι παμπόνηροι Τούρκοι εκπαίδευσαν τις δυνάμεις της Τρίπολης  σε πυραυλικά συστήματα T-122 Sakarya Multi Barrel Rocket Launchers, πυροβόλα Howitzer 155 mm  και T-155 Storm Self-Propelled,  που αναπτύχθηκαν στη Λιβύη από τις τουρκικές δυνάμεις.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης ( Τρίπολη) πραγματοποιούνται με τα οπλικά συστήματα που αναπτύσσονται στην περιοχή από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι νεο-ΟΘωμανοί Τούρκοι εκπαιδεύουν τους Λίβυους σε οπλικά συστήματα τα οποία φυσικά θέλουν να τους πουλήσουν, ενώ σαφώς και δεν έχουν σκοπό να αποχωρήσουν από το λιβυκό έδαφος.

Πρόσφατα αναφέραμε ότι έχουμε έντονα σημάδια διαφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης της Λιβύης (GNU), Αμπντέλ Χαμίντ Ντεμπίμπα και του αρχηγού του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, τα οποία έχουν προκαλέσει φόβους ακύρωσης της διαδικασίας που αφορά την τελική διευθέτηση της οκταετούς σύγκρουσης στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόσφατη κοινοβουλευτική ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα λιβυκή κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ελπίδες για τερματισμό των διχασμών στη χώρα.

Μετά την ηχηρή απουσία του Dbeibah από την σχετική τελετή στην Βεγγάζη κατά τη διάρκεια της οποίας η τοπική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Θίννι παρέδωσε την εξουσία της στην κυβέρνηση συνασπισμού, τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα. Αμέσως ξεκίνησαν σενάρια διαφωνίας μεταξύ του νέου πρωθυπουργού και του Χαφτάρ.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι Σύριοι Τζιχαντιστές κάποια στιγμή αναμένεται να αποχωρήσουν από την πολύπαθη χώρα, κάτι όμως που δεν αναμένεται με τίποτα για Τούρκους και Ρώσους που έχουν μεγάλα και σοβαρά συμφέροντα στο λιβυκό έδαφος.

Έτσι μένει ένα κύριο ερώτημα για την ελληνική διπλωματία, πόσο αξιόπιστη θα είναι οποιαδήποτε συμφωνία με την Λιβύη αυτήν ειδικά την περίοδο, την στιγμή που κουμάντο στην Τρίπολη κάνουν ουσιαστικά οι Τούρκοι που δεν θέλουν να ακυρωθεί με τίποτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο;  

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ