Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία απέρριψε την απαίτηση των ΗΠΑ για απόσυρση στρατευμάτων από τη Λιβύη

Η Τουρκία απέρριψε επίσημα τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, για απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, πυροδοτώντας εξελίξεις ανάμεσα τους, μετά το θέμα με τους ρωσικούς πυραύλους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Συρία.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει πρόσφατα, όλες τις χώρες που διαθέτουν στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόρους στη Λιβύη να τις αποσύρουν «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». 

Η Τουρκία όμως απέρριψε με σκιώδη τρόπο όλες τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Το τι θα πράξει η Ουάσιγκτον μετά την συμπεριφορά αυτή είναι άγνωστο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ εισέρχονται πλέον σε άλλο επίπεδο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.  

Τονίζεται ότι οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη κινδυνεύουν να καταστρέψουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ, σύμφωνα και με τους ειδικούς.

Η Τουρκία πάντως επιβεβαίωσε ότι η παρουσία των στρατευμάτων της στη Λιβύη θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή της έγκρισης της κυβέρνησης της Λιβύης και του καθεστώτος της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης του 2019, κινούμενη σε “νεο-οθωμανική λογική”. 

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν επιβεβαίωσε την απόφαση σε συνέντευξη στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT. 

Την Κυριακή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει νέα παρτίδα Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για απόσυρση όλων των ξένων μαχητών από την χώρα. 

Η παρουσία χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προκαλεί συζήτηση για την επιτυχία της προσωρινής κυβέρνησης στη μεταβατική διαδικασία που λαμβάνει χώρα υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. 

H Τουρκία βγάζει "ρίζες" στο λιβυκό έδαφος

Ο Seth J. Frantzman, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη έχει δώσει ώθηση στην έκβαση της σύγκρουσης και σε μια μη πολιτική διευθέτηση. 

«Η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στέλνοντας drone και όπλα στη Λιβύη», είπε ο ίδιος. 

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα στρατεύματά της παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση σε μονάδες πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη, και απέρριψε τις εκκλήσεις για απόσυρση, παρά τη λήξη της προθεσμίας. 

Τουρκικές εταιρείες αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, κάτι που οι ειδικοί εκτιμούν ότι αποτελεί ισχυρό μήνυμα των μελλοντικών προθέσεων της Άγκυρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι η Τουρκία θα αποσύρει τα στρατεύματά της «μόνο εάν άλλες χώρες αποσύρουν πρώτες τα δικά τους στρατεύματά».

Την Παρασκευή, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian επανέλαβε επίσης την απαίτηση για απόσυρση όλων των μισθοφόρων και τον τερματισμό της πολιτικής παρέμβασης στη Λιβύη.

Στην προκειμένη περίπτωση εδώ έχουμε δύο μεγάλες εξελίξεις για τη Λιβύη που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες.

Η πρώτη αφορά την άρνηση της Άγκυρας στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, η οποία θα προκαλέσει “σύγκρουση” ανάμεσα τους αλλά και με άλαλες χώρες σαν τη Γαλλία.

Το δεύτερο αφορά και πάλι την Τουρκία, αφού όσο ευρίσκονται τουρκικές δυνάμεις στο λιβυκό έδαφος, ειρήνη και συνεννόηση δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Το θέμα σε αυτήν την περίπτωση είναι το πώς θα "φύγουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί και οι Τζιχαντιστές.

Η δύση είτε θα κάνει την ανάγκη φιλότιμο και θα ικανοποιήσει εν μέρει την Τουρκία, είτε θα έχουμε άλλου είδους εξελίξεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ