PKK
Μέση Ανατολή

"Χοντραίνει το παιχνίδι" η Άγκυρα: Καλεί τον πρέσβη των ΗΠΑ για εξηγήσεις σχετικά με το PKK

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τη Δευτέρα τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ για εξηγήσεις, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή της Άγκυρας για τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με την "καταδίκη υπό όρους", μετά τη δολοφονία 13 Τούρκων στρατιωτικών, αστυνομικών και πρακτόρων της ΜΙΤ από το PKK στο βόρειο Ιράκ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hürriyet.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι 13 Τούρκοι είχαν εκτελεστεί από την παράνομη ομάδα εν μέσω τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως στόχο θέσεις του PKK στην περιοχή Γκάρα του βόρειου Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μαχητές προειδοποίησαν ότι οι ζωές των ομήρων απειλούνται από τον τουρκικό στρατιωτικό βομβαρδισμό στην περιοχή.

Η καταδίκη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις δολοφονίες την Κυριακή αμφισβήτησε εάν το PKK ήταν πίσω από τις δολοφονίες, αναφέροντας μέσω του εκπροσώπου του Ned Price:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές για θάνατο Τούρκων πολιτών από τα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ καταδικάζουμε αυτήν την ενέργεια με τους πιο δυνατούς όρους"

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας στην πατρίδα του Rize στη βορειοανατολική Τουρκία.

«Οι ΗΠΑ τους έχουν δώσει όπλα και έχουν πολεμήσει εναντίον μας», δήλωσε ο Ερντογάν. "Εάν πρόκειται να είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, θα είστε δίπλα μας, όχι  δίπλα στους τρομοκράτες." και συνέχισε λέγοντας «Είστε σίγουρα στο πλευρό τους και πίσω τους. "

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι Συριακές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) είναι τρομοκρατική οργάνωση, λόγω φερόμενων δεσμών με το PKK, μιας ένοπλης ομάδας που αγωνίστηκε για την κουρδική αυτονομία στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1980.

Το YPG, που ενεργούσε ως ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων υπό την ηγεσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ήταν βασικό στοιχείο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) υπό τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Εκτίμηση

Είναι πασιφανές ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εγείρει το εθνικιστικό συναίσθημα του τουρκικού λαού κατά των Κούρδων του PKK, ταυτίζοντάς το με τους Κούρδους του YPG, και τελικά να θέσει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα HDP εν όψει πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης  πληροφορούνται  οι Τούρκοι ότι οι ΗΠΑ αφενός ενισχύουν τη θέση τους και  δημιουργούν νέα μεγάλη στρατιωτική βάση στο τριεθνές Ιράκ-Συρίας-Τουρκίας,αφετέρου εξοπλίζουν τους Κούρδους του YPG της Συρίας , τους οποίους δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν στην τύχη τους στην μεταπολεμική Συρία.

Συνεπώς ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν αν όχι βέβαιο να προκαλέσουν την δημιουργία ημιαυτόνομου ανεξάρτητου κράτους στη Βόρεια Συρία, το οποίο θα αποτελεί πρόκριμα για την αυτονόμηση των 7 νομών της ΝΑ Τουρκίας , στην οποία ζούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κούρδοι.

Όλα τα δεδομένα παραπέμπουν σε ολομέτωπη αμερικανοτουρκική σύγκρουση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην εξίσωση αναμένεται να μπούν Ελλάδα και Κύπρος, αφού ο Ερντογάν αναμένεται πολύ σύντομα να αντιδράσει πρός τις αμερικανικές πιέσεις και να εντείνει εκ νέου την επιθετική συμπεριφορά σε βάρος μας.

Μία νέα εληνοτουρκική κρίση αρχίζει να διαφαίνεται ορατότερη σιγά-σιγά, αφού η περίοδος της χαλκευμένης επίθεσης φιλίας του Ερντογάν φαίνεται να βρίσκεται στο τέλος της.

Πολύ σύντομα οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να τερματιστούν με υπαιτιότητα της Τουρκίας, ενώ και στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό αναμένουμε πολύ σκληρή στάση από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπρίων, με πιθανή κατάληξη το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ίσως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή επικοινωνία του Αμερικανού με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, αφού θεωρώ πολύ πιθανό όπως προανέφερα ο Ερντογάν να προσπαθήσει να μας οδηγήσει σε κρίση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ