Αφρική

Τουρκικά μεταγωγικά πάνω από Αίγυπτο-Αντιδράσεις για την εμπορική συμφωνία Αιγύπτου-Τουρκίας και την Λιβύη

Τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη πέταξαν δια μέσω μέρος του αιγυπτιακού εναερίου χώρου για την Σομαλία και την τεράστια τουρκική βάση εκεί, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια σε πολλούς Αιγυπτίους ειδικούς και μη για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Αιγύπτιος ειδικός αναφέρει μεταξύ άλλων  ότι “μπορούμε απλώς να τους εμποδίσουμε (Τούρκους) να διέρχονται από τον εναέριο χώρο μας”, δηλώνοντας αντίδραση στην στάση της κυβερνήσεως στις κινήσεις των Τούρκων προς την μεγαλύτερη βάση της Αφρικής γνωστή και ο TURKSOM.  

Γενικά όμως έχουμε περίεργες καταστάσεις να λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο με μια σειρά περιστατικά που δείχνουν μια ενδεχόμενη μυστική συμφωνία Άγκυρας-Καΐρου για ένα σωρό θέματα που περιλαμβάνουν την Α.Μεσόγειο, την Λιβύη και τις πτήσεις τουρκικών μεταγωγικών  στην Σομαλία.  

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1358359157443858432https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1358345426810896391

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι όπως έγινε γνωστό δήλωσε μετά από τηλεφωνική κλήση σε τηλεοπτική εκπομπή ότι “η κατάσταση στη Λιβύη εξελίσσεται θετικά προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος θα υποστηρίξει τη νέα προσωρινή κυβέρνηση. 

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1358617144372658182

Ο Αλ-Σίσι τόνισε επίσης τον ρόλο της Αιγύπτου στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας χάρη στην κόκκινη γραμμή Sirte-Jufra.

Προφανώς παραβλέπεται ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης είναι πλήρως “ξεπουλημένη” στην Τουρκία, ενώ το αντάλλαγμα της Αιγύπτου είναι πιθανότατα η μη τουρκική προώθηση στην περιοχή Σύρτη-Αλ Τζούφρα.

Αυτό ήταν κατά πάσα πιθανότητα και το διακύβευμα της σχετικά πρόσφατης συνάντησης Τούρκων και Αιγυπτίων μελών των μυστικών υπηρεσιών στην Τρίπολη της Λιβύης.  

Την ίδια στιγμή ο Αιγύπτιος βουλευτής Hafez Omran κάλεσε το υπουργείο βιομηχανίας και εμπορίου της χώρας του να επανεξετάσει την εμπορική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, λέγοντας ότι "βλάπτει περισσότερο από όσα κερδίζει η χώρα". 

Η μελέτη για την συνέχιση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας μετά τη λήξη του 2020, είναι το κύριο θέμα στην ημερησία διάταξη του κοινοβουλίου της χώρας.

Ο Omran επεσήμανε όμως ότι οι Τούρκοι εξαγωγείς στην Αίγυπτο λαμβάνουν επιδότηση εξαγωγών περίπου 19% από την τουρκική κυβέρνηση, με σκοπό την εξαγωγή προϊόντων στην αιγυπτιακή αγορά σε τιμή μικρότερη από την τιμή κόστους των Αιγυπτίων εμπόρων, καταστρέφοντας έτσι την αιγυπτιακή βιομηχανία.

Ο ίδιος ζητά την ανάγκη επανεξέτασης και τροποποίησης αυτής συμφωνίας. Τόνισε δε ότι όλες οι χώρες προστατεύουν τη βιομηχανία τους και ότι η αιγυπτιακή βιομηχανία πρέπει να προστατευτεί άμεσα, ζητώντας την ανάγκη να μην παραχωρηθούν νέες άδειες σε τουρκικά εργοστάσια παρά μόνο μετά από πλήρη μελέτη της αγοράς και των αναγκών της αιγυπτιακής αγοράς για αυτόν τον κλάδο.

“Η Τουρκική βιομηχανία προκαλεί προβλήματα με την προσφορά προϊόντων να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Η κατάσταση της αιγυπτιακής βιομηχανίας θεωρείται ως « βαριά άρρωστη», με την ασθένειά της να μην είναι σημερινό αποτέλεσμα το οποίο να  βαρύνει τον σημερινό υπουργό βιομηχανίας», τόνισε ο ίδιος. 

Επισημαίνουμε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε όλα τα σχέδια της, αλλά απλά λόγω της συγκρότησης του άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου….έχουμε μια αναδίπλωση για να  χρησιμοποιηθούν άλλες μέθοδοι.

Το στυγνό τουρκικό καθεστώς είναι γνωστό βλέπει όλες τις χώρες στην Α.Μεσόγειο ως μελλοντικούς "υπηκόους της", και προσπαθεί να διασπάσει την ενότητα τους για να τις αντιμετώπιση ξεχωριστά την κάθε μία.

Γι αυτό καλύτερα για όλες τις χώρες της περιοχής να πιστεύουν τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” των Τούρκων τα οποία τα έχει “πάρει ήδη ο αέρας πολύ μακριά”.

Η Τουρκία  έχει αποδοθεί σε μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια σφετερισμού τόσο του Ισραήλ όσο και της Αιγύπτου χρησιμοποιώντας τα πάντα για τον σκοπό αυτόν, χωρίς ορατό αποτέλεσμα.

Το σκεπτικό των Τούρκων είναι ότι θα έρθει η ώρα για την κάθε χώρα ξεχωριστά να “προσκυνήσει” την νέα τουρκική  αυτοκρατορία, έχοντας βάλει μυαλό  απ την περίοδο  1912-13 κατά τους βαλκανικούς πολέμους, κατά τους οποίους απώλεσε τεράστια εδάφη από τον συνασπισμό Τριών χωρών.

Την ίδια στιγμή η τουρκική βιομηχανία κάνει συμφωνίες ακόμα και με την Β.Κορέα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ η Κίνα της παρέχει βαλλιστική τεχνολογία για να απειλεί και να εκβιάζει τους "γείτονες της".

Για παράδειγμα η τοποθέτηση τουρκικών πυραύλων Κρουζ ( βαλλιστικούς αναφέρουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές) στα νέα τουρκικά υποβρύχια από την Γερμανία, θα δώσει την δυνατότητα παρουσίας σε ένα υποθετικό σενάριο, τεσσάρων από αυτά στην περιοχή της Α.Μεσογείου, με σκοπό να απειλούν ταυτόχρονα Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο και Κρήτη.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι και η δύση συνολικά, παρατηρεί και αναμένει το ποιες κινήσεις θα υλοποιήσει το τουρκικό καθεστώς που αντιμετωπίζει τρομερά εσωτερικά προβλήματα για να κινηθεί αναλόγως, ειδικά λόγω του σχεδίου δημιουργίας του κράτους του Κουρδιστάν.

Για αυτό όποιος πιστέψει την τουρκική κυβέρνηση τώρα αυτήν την περίοδο εκτιμάται ότι τον "φάει το μαύρο σκοτάδι" αργά ή γρήγορα, λόγω της εμμονής ανασυστάσεως της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας από το υπάρχων πανίσχυρο τουρκικό ισλαμικό καθεστώς Ερντογάν.            
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ