Σίσι, Λιβύη
Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Κρίσιμη συνάντηση Αιγυπτίων-GNA: "Κοινές απειλές ασφαλείας στη Λιβύη"

Για κοινές απειλές ασφαλείας με την Αίγυπτο στη Λιβύη έκανε λόγο η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την εξέλιξη των σχέσεων Άγκυρας-Τρίπολης, καθώς η μόνη απειλή που αποδέχεται το Κάιρο είναι η Τουρκία και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαίνεται πως η στροφή της Αιγύπτου σε από κοινού επαφές με LNA και GNA αποδίδει, καθώς μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στην Τρίπολη, μια υψηλού επιπέδου αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έφτασε στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης την Κυριακή για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αρκετούς αξιωματούχους της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), και προφανώς οι πολιτικές ισορροπίες άρχισαν ήδη να μεταβάλλονται.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τους αναπληρωτές του αιγυπτιακού υπουργείου άμυνας, του υπουργείο Εξωτερικών και τον αναπληρωτή επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών.

Κύριος στόχος του Αιγυπτιακού επιτελείου, αλλά και της GNA, σύμφωνα με πηγές, είναι η αντιμετώπιση των επιθετικών προσπαθειών για εκ νέου βύθιση της χώρας σε πόλεμο και φαίνεται πως το Κάιρο έχει αρχίσει να επενδύει πολλά στις σχέσεις του με την Τρίπολη, εξαλείφοντας έτσι και την οποιαδήποτε τουρκική επιρροή έχει απομείνει στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η Αίγυπτος αρνήθηκε κατηγορηματικά να συντονιστεί με την Τουρκία και να συνεργαστεί μαζί τους για το ζήτημα της Λιβύης, ενώ απαιτεί σταθερά την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα, καθώς και των μυστικών υπηρεσιών που δρουν και πιθανώς οργανώνουν "μαύρες επιχειρήσεις" εκεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών της GNA εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες του Bashagha με το αιγυπτιακό επιτελείο αφορούν τις κοινές απειλές ασφάλειας που προκύπτουν στην περιοχή και για τρόπους σταθεροποίησης της εκεχειρίας.

Η επίσκεψη θεωρείται ιστορικής σημασίας καθώς είναι η πρώτη από το 2014 από Αιγύπτιους αξιωματούχους στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη. Έρχεται μερικές εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών της GNA, Fathi Bashagha, στο Κάιρο, αλλά και ως αντεπίθεση της Αιγύπτου στις τουρκικές προσπάθειες για ανάφλεξη του πολέμου.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Γιάσαρ Γκούλερ, και άλλους στρατιωτικούς διοικητές πραγματοποίησαν μια ξαφνική επίσκεψη στην Τρίπολη.

Είχε προηγηθεί ομιλία του Αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος προέτρεψε τους μαχητές του να απομακρύνουν τις τουρκικές δυνάμεις από την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα και παρέδωσε το χαρακτηριστικό τελεσίγραφο στην Τουρκία, "πολεμήστε ή αποχωρήστε".

Στρατηγός LNA: "Δεν θα επιτρέψουμε τον τουρκικό αποικισμό της χώρας"

Ο στρατός του Χαφτάρ συνεχίζει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και μετά το τελεσίγραφο στην Τουρκία, καθώς φαίνεται πως η Άγκυρα, μετά το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επικεντρώνεται εκ νέου στη Λιβύη και τη βόρεια Συρία.

Ο Στρατηγός Khaled Al-Mahjoub, του Λιβυκού Στρατού, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στη Λιβύη είναι ένα μήνυμα διαβεβαίωσης που στέλνει η Άγκυρα στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και την Μουσουλμανική Αδελφότητα πως βρίσκεται πίσω τους στο επόμενο στάδιο, ως απάντηση στο τελεσίγραφο που έδωσε ο διοικητής του στρατού, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ στην Τουρκία και την επιλογή μεταξύ πολέμου και εγκατάλειψης της χώρας.
 
Ο στρατηγός Al-Mahjoub, σε δήλωση προς το κανάλι Al-Arabiya χθες, Σάββατο, κατέστησε σαφές ότι ο στρατός δεν θα μείνει άπραγος στη συνέχιση του τουρκικού αποικισμού της Λιβύης και ότι προετοιμάζει τις δυνάμεις του να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε επίθεση με στόχο την περιοχή της "πετρελαϊκής ημισελήνου", ειδικά καθώς οι τουρκικές προμήθειες και εξοπλισμός συνεχίζουν να κινούνται προς τη Λιβύη και παρατηρούνται στρατιωτικές συσσωρεύσεις στις γραμμές επαφής στην περιοχή Σύρτης-Αλ Τζούφρα. Η οικοδόμηση βάσεων και αιθουσών επιχειρήσεων και η αύξηση του ελέγχου στη δυτική περιοχή έχει γίνει αφόρητη.

Τόνισε ότι αυτή η καυτή κατάσταση δεν εμποδίζει το στρατό να συνεχίσει τη δέσμευσή του για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τον σεβασμό του για τις συμφωνίες της Στρατιωτικής Επιτροπής, οι οποίες εξακολουθούν να χρειάζονται ισχυρότερη ενεργοποίηση παρά την έντονη παραβίαση από την Άγκυρα και παρά την εκκεντρική διατήρηση σιγής ιχθύος από τη διεθνή κοινότητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ