Αφρική

Σε ύψιστη επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις Αιγύπτου και Σουδάν

Η Αιθιοπία με την βοήθεια αμερικανικών εταιρειών συνεχίζει να κατασκευάζει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό σταθμό με το όνομα An-Nahda (Αναγέννηση) στον Γαλάζιο Νείλο, ο οποίος προκαλεί μεγάλη ανησυχία και οργή σε Σουδάν και  Αίγυπτο, που εξαρτώνται άμεσα από τη ροή του Νείλου.

Σύμφωνα με αραβικές και αφρικανικές πηγές, οι στρατοί αυτών των τριών κρατών έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη επιφυλακή, καθώς οι διαπραγματεύσεις περατώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η 110 εκατομμύρια Αιθίοπες χρειάζονται απόλυτα ηλεκτρικό ρεύμα και το φράγμα θα διορθώσει την τρέχουσα κατάσταση.

Ωστόσο, αυτό το φράγμα θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πραγματικό πόλεμο μεταξύ Αιγύπτου-Σουδάν εναντίον της Αιθιοπίας. Το έργο έχει ήδη μετατραπεί σε φράγμα ‘διαμάχης‘.

Κάιρο και Χαρτούμ υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του φράγματος θα οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας νερού στις χαμηλότερες περιοχές του Νείλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας Guido Andargacheu είπε ότι η χώρα του «δεν βλέπει εμπόδια στην έναρξη του φράγματος».

Ο  επικεφαλής της Αιθιοπικής κυβέρνησης, Abiy Ahmed, πρότεινε να ξεκινήσει η «περάτωση του πρώτου σταδίου», η οποία θα επιτρέψει τη συλλογή έως και 18,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στη δεξαμενή του φράγματος για δύο χρόνια.

Ο συνολικός όγκος της δεξαμενής θα είναι 74 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτή η ποσότητα θα λείψει από τη ξηρά της Αιγύπτου και του Σουδάν, δημιουργώντας συνθήκες ξηρασίας λόγω ελλείψεως νερού που θα επιδεινωθεί απότομα.

Η έλλειψη νερού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρασίες, καταστρέφοντας καλλιέργειες και φέρνοντας την πείνα σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Αίγυπτο και σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στο Σουδάν (δεν πρέπει να συγχέονται με τη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν).

Κάιρο και  Χαρτούμ έχουν ήδη αναφέρει ότι η Αντίς Αμπέμπα "παίζει με φωτιά". Αν ο στρατός του Σουδάν, μετά από χρόνια πολέμων με το Τσαντ και τη διαίρεση της χώρας σε δύο μέρη, δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για την Αιθιοπία, ο στρατός της Αιγύπτου, χωρίς αμφιβολία, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στην αφρικανική ήπειρο και αντιπροσωπεύει μια τρομερή δύναμη.

Επιπλέον, άλλες αραβικές χώρες, όπου κατανοούν καλά την αξία του νερού, θα στηρίξουν την πλευρά της Αιγύπτου και του Σουδάν.

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας σημαντικός αριθμός Αιθιόπων εργάζεται στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ και μπορεί να χάσει τις δουλειές του. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα τελειώσει αυτή η κρίση, αλλά θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη των γεγονότων.

 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ