Στρατιωτική Επιτροπή
Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 για τη Λιβύη

Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, ξεκίνησαν σήμερα (3/2/2020) οι εργασίες της Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 για τη Λιβύη.

Στις εργασίες συμμετέχουν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) και πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Η μεσολάβηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών πραγματοποιείται από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γκασάν Σαλάμε.

Ο σχηματισμός της 10μελούς Επιτροπής συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της λιβυκής κρίσης, η οποία διεξήχθη στις 19 Ιανουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι η οριστική κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη βορειο-αφρικανική χώρα.

Τις επόμενες εβδομάδες, μάλιστα, θα υπάρξει επανάληψη της Διάσκεψης του Βερολίνου, με τη συμμετοχή – αυτή τη φορά – των υπουργών Εξωτερικών.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί η λίστα των συμμετεχουσών χωρών.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  •  Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ