Σίσι, Μητσοτάκης, Αναστασιάδης
Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου με Ελλάδα, Κύπρο, Σουδάν και Σ. Αραβία

Η Αίγυπτος βρήκε έναν ακόμα τρόπο να οδηγήσει τα σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε παταγώδη αποτυχία, ερχόμενη η ίδια πιο κοντά σε συμμετοχή στον αγωγό East Med, η κατασκευή και λειτουργία του οποίου θα ανατρέψει τις ενεργειακές ισορροπίες στην περιοχή. Τα έργα αυτά αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με Ελλάδα, Κύπρο, Σουδάν και Σαουδική Αραβία, χώρες οι οποίες αποτελούν "κλειδιά" για την υλοποίηση των σχεδίων της Άγκυρας.

Το Υπουργείο Ηλεκτρισμού διαμορφώνει νέα κίνητρα για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε τοπικά ενεργειακά έργα καθώς και για τη δημιουργία νέων κανονισμών για τη διευκόλυνση της δημιουργίας σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άμεσης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά ή εργοστάσια υπό τον ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας (IPP).

Ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Mohamed Shaker, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Daily News Egypt ότι η επόμενη περίοδος θα αποτελέσει πυλώνα μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε έργα παραγωγής και διανομής ενέργειας.Το υπουργείο θα εκδώσει συμπληρωματικά μέτρα και νόμους για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ενεργειακά έργα, παρόμοια με το πρόγραμμα τιμολογίων τροφοδοσίας.

Φέτος θα δούμε τη λειτουργία των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης με το Σουδάν, τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα, αποκάλυψε ο Shaker, προσθέτοντας ότι το έργο διασύνδεσης Αίγυπτος-Σουδάν έχει ολοκληρωθεί και η λειτουργία θα ξεκινήσει σύντομα. Εν τω μεταξύ, η διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την ηλεκτρική σύνδεση με την Κύπρο και την Ελλάδα να ακολουθεί ταχύτατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιλογή της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί στρατηγική κίνηση από το Κάιρο, δεδομένης της κοινής τουρκικής απειλής που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες και φυσικά αφορά τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, στο "παιχνίδι" μπαίνει και η Σαουδική Αραβία, με διαχρονικό αντίπαλο το Ιράν, σύμμαχο της Τουρκίας στην περιοχή. Τέλος, το Σουδάν αποτελεί ενεργειακό και στρατιωτικό στόχο της Άγκυρας, συνεπώς η συμμετοχή του στο αιγυπτιακό σχέδιο υποβαθμίζει άμεσα την τουρκική επιρροή και την υλοποίηση των σχεδίων της Τουρκίας.

Τα έργα διασύνδεσης ενισχύουν την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα μεταξύ των χωρών καθώς δημιουργούν ένα κλίμα συνεργασίας και διαλόγου και παρέχουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε φάσεις κατασκευής και λειτουργίας.Επιπλέον, πρότζεκτ αυτής της φύσεως αποτελούν προεόρτια της συμμετοχής της Αιγύπτου στον αγωγό East Med, ο οποίος ξεκινώντας από το Ισραήλ θα περάσει από Κύπρο, νότια της Κρήτης στην Ελλάδα και τελικά στην Ιταλία, από όπου οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προμηθεύονται το Μεσογειακό φυσικό αέριο.

Η Αίγυπτος στράφηκε σε έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης επειδή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της επέκτασης της ανανεώσιμης ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μια μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων ηλεκτρικής διασύνδεσης με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αναφέρει ότι «η Αίγυπτος θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης», για αυτό και η συμμετοχή της στον αγωγό East Med αποτελεί προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας για τις εμπλεκόμενες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίτευξη της ενεργειακής ολοκλήρωσης σε όλες τις αραβικές χώρες απαιτεί την άρση των εμποδίων και των προκλήσεων που εμποδίζουν την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα διαχωρίζονται οι φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από άλλους φορείς εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τις πολιτικές κάθε χώρας, ώστε να διασφαλίζεται ο δίκαιος ανταγωνισμός και η διαφάνεια, επισημαίνεται από τον Mohamed Shaker.

Ο Shaker πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Ηλεκτρισμού υιοθέτησε διάφορα μέτρα, πρωτοβουλίες και μεταρρυθμιστικές πολιτικές για την εξασφάλιση και διατήρηση του ενεργειακού εφοδιασμού, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την προσέλκυση του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις στην παραδοσιακή και ανανεώσιμη ενέργεια, τη δημιουργία έξυπνων δικτύων και την ενίσχυση της διαφάνειας και της διακυβέρνησης.

Το Υπουργείο Ηλεκτρισμού σχεδιάζει να μεταβεί σε έξυπνα δίκτυα τα οποία θα αποτελέσουν ένα τεράστιο άλμα στο μέλλον της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επίτευξη της βέλτιστης χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής της. Επιδιώκει επίσης να μετατρέψει τους καταναλωτές σε εταίρους στη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος και να τους προσφέρει πολλές επιλογές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από διάφορους παρόχους.

Το υπουργείο έχει σχεδιάσει την ίδρυση 47 κέντρων ελέγχου στα δίκτυα διανομής που καλύπτουν τη χώρα μέχρι το 2025. Υπάρχει επίσης πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση 250.000 έξυπνων μετρητών στο πεδίο εφαρμογής έξι εταιρειών διανομής.

Το υπουργείο μελετά επί του παρόντος το τιμολόγιο πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και τη δημιουργία μονάδων χρέωσης σε συντονισμό με τα υπουργεία της στρατιωτικής παραγωγής, της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.

Ο Shaker τόνισε ότι το έργο πυρηνικής μονάδας της Dabaa θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων στην Αίγυπτο και στην ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς θέσης της και θέτει την Αίγυπτο σε μια προηγμένη τεχνολογική πρόοδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ