Αλ Σίσι, στρατός
Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ο Αλ Σίσι έδωσε εντολή για έρευνες σε Α.Μεσόγειο και Λιβύη

Επίθεση στα ίσια κατά του Ερντογάν σε θάλασσα και στεριά υλοποιεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι με αφορμή έρευνες με την βοήθεια των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε τη Δευτέρα, την υπογραφή συμφωνιών για την έρευνα και ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Δυτικής Ερήμου κοντά στα σύνορα της Λιβύης, προκαλώντας σοκ στο Ντολμαμπαχτσέ του Τούρκου σουλτάνου Ερντογάν.

Οι συμφωνίες συνέπεσαν με την αιγυπτιακή προειδοποίηση ενάντια στην Τουρκία και στις επιπτώσεις οποιωνδήποτε μονομερών κινήσεων που θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα δικαιώματα της Κύπρου και να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη Δευτέρα, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek el-Molla υπέγραψε εννέα συμφωνίες για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Δυτικής Ερήμου, με ελάχιστη επένδυση ύψους περίπου 452,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Αυτό αφορά την υπογραφή επιδοτήσεων ύψους περίπου 84 εκατομμυρίων δολαρίων και τη διάνοιξη 38 πηγαδιών”, τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός.

Το 2017, η Αμερικανική Γεωλογική υπηρεσία (USGS) έκρινε ότι το απόθεμα φυσικού αερίου στη Α. Μεσόγειο κυμαίνεται μεταξύ 340 και 360 τρισεκατομμυρίων ποδών.

Ο El-Molla δήλωσε ότι οι συμφωνίες που υπογράφθηκαν από το αιγυπτιακό υπουργείο με επενδυτές και εταίρους από τον Ιούλιο του 2014, ανήλθαν στις 79.

Τέσσερις άλλες επίσης συμφωνίες που εγκρίθηκαν από την Αιγυπτιακή Βουλή των Αντιπροσώπων θα υπογραφούν αργότερα.

Η ραχοκοκκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης της Αιγύπτου

Ο Αιγύπτιος υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο πετρελαϊκός τομέας είναι "η ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης" της χώρας και ότι οι συμφωνίες θα προσελκύσουν νέες ξένες επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση και μεγιστοποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων και της οικονομικής ανόδου της Αιγύπτου.

Ο Ahmed Qandil, διευθυντής του Προγράμματος Ενεργειακών Μελετών του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Αχράμ, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι ο χώρος στον οποίο η Αίγυπτος υπέγραψε τις νέες συμφωνίες για την εξερεύνηση, δεν είχε γίνει ποτέ “μάρτυρας παρόμοιων τουρκικών επιχειρήσεων”.

Την Κυριακή, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τον σεβασμό του για τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κύπρου στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συναφείς ναυτικές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει άδεια να εξερευνήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απλά είναι τα πράγματα για τον Αλ Σίσι (ειδικά για αυτούς τους αφελείς που αναμένουν από δυτικά ΜΜΕ να αναφέρουν πχ. την εξουδετέρωση εμπορικού πλοίου με τουρκικά όπλα έξω από τις λιβυκές ακτές).

Ο Αιγύπτιος μη εκλεγμένος πρόεδρος, ξέρει ότι πρέπει να βρει χρήμα για να μείνει στην εξουσία και μόνο οι υδρογονάνθρακες θα του το δώσουν.

Από την άλλη πλευρά θέλει να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας του και να κρατήσει το λαό τους ενωμένο και αυτό δεν θα γίνει ποτέ με τη “μουσουλμανική αδελφότητα” και τους Τούρκους πράκτορες στα “πόδια του”, για αυτό και έθεσε σε συναγερμό ουσιαστικά τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, δίνοντας τo σαφές στίγμα των προθέσεων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ