Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

O «μαύρος χρυσός» της Λιβύης στο επίκεντρο της διάσκεψης του Βερολίνου

Όπως είναι φυσικό οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Λιβύη - από τις σημαντικότερες στον κόσμο - εξακολουθούν να αποτελούν μήλον της έριδος για τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.

Έντονες ανησυχίες για την κατάσταση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Λιβύη εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου, μετά τον αποκλεισμό των τερματικών πετρελαϊκών σταθμών στα ανατολικά της βορειο-αφρικανικής χώρας.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για το γεγονός ότι αρκετά λιμάνια - απ’ όπου εξάγεται το πετρέλαιο - είναι κλειστά, ενώ ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου, όπως είδα, σταμάτησε την παραγωγή» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τάχθηκε δε, υπέρ της αποτελεσματικής μεταρρύθμισης της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποτελεί και «μέρος της λύσης για τη λιβυκή κρίση».

«Ελπίζουμε ότι είναι εφικτό να επαναφέρουμε την ομαλότητα» κατέληξε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παρατήρησε ότι το τελικό ανακοινωθέν προβλέπει ότι το λιβυκό πετρέλαιο «ανήκει σ’ όλους τους Λίβυους».

«Υπάρχει ένα τμήματα της πολιτικής διαδικασίας, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι όλα τα λιβυκά μέρη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελικό ανακοινωθέν προβλέπει μεταξύ άλλων την «αποχή από τις εχθροπραξίες εναντίον τον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ