Αφρική

Αίγυπτος & ΗΑΕ στέλνουν ενισχύσεις στον Χαφτάρ - Στην Α. Λιβύη τρία αεροσκάφη με μισθοφόρους, όπλα & τεθωρακισμένα

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Aπό την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφθασαν στρατιωτικές ενισχύσεις για τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει εξαπολύσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη.

Πηγές επιβεβαίωσαν την άφιξη τριών στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΑΕ σε μία από τις αεροπορικές βάσεις στην ανατολική Λιβύη, εκ των οποίων το ένα μετέφερε μισθοφόρους που προέρχονται από ναυτική βάση των Εμιράτων στο Κέρας της Αφρικής.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ χρησιμοποιούν μισθοφόρους από αρκετές χώρες, ειδικά από το Σουδάν, το Τσαντ και τη Ρωσία, στη σφοδρή μάχη για την Τρίπολη.

Δύο άλλα αεροπλάνα, τα οποία έφτασαν μέσω του αιγυπτιακού εναέριου χώρου, μετέφεραν μεγάλο αριθμό όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων, σύμφωνα με τον Al-Araby Al-Jadeed.

Οι νέες ενισχύσεις ήρθαν σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η ισορροπία των δυνάμεων υπέρ του Χαφτάρ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο την περασμένη Κυριακή και οι δυνάμεις του υπέστησαν κάποιες απώλειες ενάντια στον στρατό της κυβέρνησης της εθνικής συμφιλίωσης (GNA), μετά την άφιξη των Σύριων τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Μέσω επαφών με ευρωπαϊκούς παράγοντες, το Κάιρο και το Άμπου Ντάμπι επιδιώκουν την επιβολή no fly zone στη Λιβύη, με κύριο σκοπό την αποτροπή μεταφορά ενισχύσεων, όπλων και εξοπλισμού από την Τουρκία στη Λιβύη, καθώς και να μπλοκάρουν την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη χώρα.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Κάιρο, μεταξύ του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, του υπουργού Άμυνας Μοχάμεντ Ζακί, του διευθυντή της Αιγυπτιακής Γενικής Διεύθυνσης, του Γενικού Διευθυντή Αμπάς Κάμελ και του διευθυντή της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών, Khaled Megawer, για να αξιολογηθεί η κατάσταση στη λιβυκή διαμάχη.

Η Αίγυπτος φοβάται την άφιξη των Τούρκων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη θέση της GNA και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, ιδίως λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Άγκυρα η οποία υποστηρίζει ορισμένους από τους σημαντικότερους πολιτικούς και άλλους αντιπάλους του αλ Σίσι.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1211889188641103872

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ