Αφρική

"Πατάει πόδι" στη Λιβύη η Τουρκία: "Mονάδα θανάτου" ετοιμάζεται για επιχειρήσεις - Αιγύπτιοι κομάντος αναπτύσσονται στα σύνορα

Σε αποκαλυπτική φωτογραφία στην Συρία έκανε την εμφάνιση της τουρκική επίλεκτη "μονάδα του θανάτου", σύμφωνα με το σήμα που φέρουν τα μέλη της στο μπράτσο τους, οι οποίοι πιθανότατα προετοιμάζονται για ταξίδι στη Λιβύη μιας και η Άγκυρα έχει αποφασίσει να εμπλακεί και στο λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, όπως αναφέρει και το μνημόνιο με την Λιβύη.

https://twitter.com/Mekut_Mallet/status/1200925487352229888

Μετά την εισβολή και την κατάληψη της επικράτειας στην Βόρεια Συρία, στην περιοχή μεταξύ της εθνικής οδού Tal Abyad - Serê Kaniyê στον αυτοκινητόδρομο M4, Τούρκοι στρατιώτες ξεκίνησαν τον διαχωρισμό της επικράτειας με τη χρήση ενός τσιμεντένιου τοίχου. Η ζώνη ασφαλείας της Τουρκίας είναι απλώς ένα σχέδιο για την προσάρτηση της συριακής επικράτειας, ενώ τα πάντα εκεί φέρονται να έχουν δρομολογηθεί, οπότε σειρά έχει τώρα η Λιβύη.

https://twitter.com/EndiZentarmi/status/1201174232580923392

Σύμφωνα με άρθρο μας αναφέραμε ότι η Τουρκία φέρεται ότι ετοιμάζεται να «πατήσει πόδι» στην Λιβύη μέσα στις επόμενες ημέρες για μία ακόμη πιθανή «ειρηνευτική επιχείρηση» τύπου Συρίας, βάζοντας «φωτιά» στην Α.Μεσόγειο.

Ο Talal al-Mihoub, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας και εθνικής ασφάλειας του κοινοβουλίου της Λιβύης, δήλωσε ότι η νέα συμφωνία ασφάλειας που υπέγραψε η κυβέρνηση του με την Τουρκία αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη "για τις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Λιβύη», επισημαίνοντας ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί μόνο κάλυψη για τον περαιτέρω εξοπλισμό των πολιτοφυλακών της κυβέρνησης του με ειδικά όπλα από την Τουρκία καθώς καθώς και με προσωπικό.

Μετά από το συριακό ζήτημα, η Άγκυρα ανοίγει  ένα ακόμη ζήτημα, αυτό της προσπάθειας δημιουργίας κοινών ΑΟΖ με την Λιβύη, παρακάμπτοντας τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, φερόμενη να είναι έτοιμη να πράξει ότι και στην Κύπρο.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και στους τρεις κλάδους όμως, είναι σε πλήρη ετοιμότητα, να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Την ίδια στιγμή τα αιγυπτιακά ΜΜΕ δείχνουν τις πολεμικές προετοιμασίες των Αιγυπτίων κομάντος που εκπαιδεύονται “νύκτα-μέρα”, διότι προφανώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος που στηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ στην Λιβύη, γνωρίζει πολύ καλά, ως πρώην επικεφαλής των αιγυπτιακών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να παρέμβουν και στο λιβυκό έδαφος, με σκοπό να πατήσουν πόδι κοντά στα χερσαία σύνορα με την χώρα του.

Το κύριο σχέδιο του Ερντογάν εφόσον αποκτήσει βάσεις στα δυτικά σύνορα με την Αίγυπτο, θα ήταν ο έλεγχος της αιγυπτιακής μουσουλμανικής αδελφότητας, και η πτώση του νυν προέδρου Αλ Σίσι, ο οποίος σημειωτέον αποτελεί στόχο και των ΗΠΑ λόγω της απόφασης τους για αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων στρατηγικής σημασίας, όπως οι παράκτιοι πύραυλοι Bastion με εμβέλεια 500 χλμ.

Με λίγα και απλά λόγια οι Τούρκοι ετοιμάζονται να “πατήσουν πόδι” στο λιβυκό έδαφος επίσημα, για να δώσουν ζωή στον "Δήμαρχο" Σαράτζ, διότι χωρίς αυτόν ΑΟΖ δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία περίπτωση.

Ελλάδα και Αίγυπτος μαζί με την Κύπρο, πλήττονται άμεσα από αυτό το τουρκικό σχέδιο και αναμένεται να προβούν σε σειρά κινήσεων που θα σηματοδοτήσουν την δημιουργία αμυντικού άξονα σε συνεργασία με το Ισραήλ και την ΕΕ.

Η Αίγυπτος πιθανότατα κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, να συζήτησε εκ νέου την εμβάθυνση της αμυντικής σχέσης με την χώρα μας, με περισσότερες ασκήσεις σε πολλά νέα επίπεδα, πιθανόν ακόμη και με μόνιμη ναυτική παρουσία στα επίμαχα σημεία στην Αν. Μεσόγειο, κάτι που θα δούμε το επόμενο διάστημα μιας και η κατάσταση τείνει να θερμανθεί ανάλογα με τις κινήσεις της Άγκυρας που τώρα μετρά αντιδράσεις.

Ο τουρκικός τύπος από προχθές ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδος για να προσδώσει νομιμότητα στο αστήρικτο σενάριο και  στους χάρτες των κοινών θαλάσσιων συνόρων με την Λιβύη, επιστρατεύοντας τους χιλιάδες πράκτορές του στο διαδίκτυο.

Ο Ερντογάν όμως σχετικά γρήγορα, θα πάθει αυτό που έπαθαν οι Γερμανοί το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, όταν απλώθηκαν πολύ πέρα από τις δυνατότητες τους χάνοντας τελικά όλα τα κεκτημένα τους.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1200503820209545217

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1201230673505325056

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1201078531414994944

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1201073703481683968

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1200518190998196224

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ