Αφρική

Κλεοπάτρα: Η θρυλική ηγέτιδα της Αιγύπτου δεν ήταν καν όμορφη αλλά... φαλακρή και ευφυέστατη

Η Κλεοπάτρα υπήρξε μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία και παραμένει μέχρι σήμερα ένας θρύλος. Γύρω από το πρόσωπό της υπάρχει πολύ μυστήριο και ιστορικές ανακρίβειες. Σήμερα οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου όμορφη και το δυνατότερό της σημείο ήταν η εξυπνάδα της. Ξέρατε επίσης ότι ήταν φαλακρή και ότι δεν ήταν καν Αιγύπτια; Κάντε κλικ και μάθετε περισσότερα για την ηγέτιδα της αρχαίας Αιγύπτου. 

Ενα ισχυρο ονομα

Η Κλεοπάτρα Θεά Φιλοπάτωρ γεννήθηκε το 69 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 39 ετών στις 12 Αυγούστου. Το όνομα Κλεοπάτρα σημαίνει "η δόξα του πατέρα".

Γονεις

Την εποχή εκείνη ήταν σύνηθες οι ευγενείς να παντρεύονται συγγενείς τους για να εξασφαλίσουν την καθαρότητα της καταγωγής τους. Η Κλεοπάτρα δεν αποτέλεσε φυσικά εξαίρεση. Οι γονείς της ήταν αδέλφια.

Διασημη

Ήταν το τελευταίο μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, των απογόνων του Πτολεμαίου Α' που κυβέρνησε στην Αίγυπτο μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Υπήρξε η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου.

Παντρευτηκε τους αδελφους της

Πριν τον θάνατό του, ο Πτολεμαίος έχρισε τα παιδιά του, την Κλεοπάτρα και τον Πτολεμαίο ΙΓ', ηγέτες της Αιγύπτου. Ακολουθώντας την παράδοση της δυναστείας, η Κλεοπάτρα παντρεύτηκε τον αδελφό της ο οποίος ήταν περίπου 15 ετών την εποχή εκείνη.

Σκοτωσε τρια απο τα αδελφια της

Θέλοντας να παίρνει μόνη της τις αποφάσεις για τη διοίκηση της χώρας, η Κλεοπάτρα κήρυξε πόλεμο στον πρώτο της άντρα και με την βοήθεια του Ιούλιου Καίσαρα κέρδισε τη μάχη και σκότωσε ένα από τα αδέλφια της στο ποτάμι.

Αδιστακτη

Στη συνέχεια η Κλεοπάτρα αναγκάστηκε να παντρευτεί τον μικρότερο αδελφό της, τον Πτολεμαίο ΙΔ', ο οποίος έγινε το επόμενο θύμα της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σκότωσε και την αδελφή της την Αρσινόη καθώς την θεωρούσε απειλή για τον θρόνο της.

Πολεμοι

Εξαιτίας της δίψας της για εξουσία, χύθηκε πολύ αίμα στην Αίγυπτο. Προκάλεσε πολλούς πολέμους λόγω της μεγάλης της φιλοδοξίας.

Δεν ηταν ομορφη

Παρόλο που στις ταινίες παρουσιάζεται ως εντυπωσιακή και όμορφη, η Κλεοπάτρα δεν ήταν διάσημη για την ομορφιά της.

Δεν ηταν γοητευτικη

Ο μύθος που την ήθελε ακαταμάχητη δημιουργήθηκε από τους Ρωμαίους οι οποίοι διέδιδαν ότι ήταν μια femme fatale η οποία χρησιμοποιούσε το σεξ ως πολιτικό όπλο.

Ευφυης

Η Κλεοπάτρα ήταν σπουδαία στρατηγός και βασίλισσα και ήταν πολύ μορφωμένη. Λέγεται ότι μπορούσε να διαβάσει σε 12 γλώσσες, είχε πολλές γνώσεις και στις διπλωματικές συναντήσεις μιλούσε τη γλώσσα των συμμετεχόντων.

Ιουλιος Καισαρας

Μόλις ανέβηκε στην εξουσία ο αδελφός της, η Κλεοπάτρα εξορίστηκε στη Συρία. Την εποχή εκείνη οι Ρωμαίοι βρίσκονταν σε εμφύλιο πόλεμο και ο Ιούλιος Καίσαρας πήγε στην Αίγυπτο να σκοτώσει τον αδελφό της. Ο γιος της Κλεοπάτρας και του Ιούλιου Καίσαρα, ο Πτολεμαίος ΙΕ' Καισαρίων βασίλεψε στην Αίγυπτο δίπλα στη μητέρα του.

Εζησε στη Ρωμη

Η Κλεοπάτρα έζησε στη Ρώμη με τον Ιούλιο Καίσαρα. Στη Ρώμη ήταν γνωστή ως η ερωμένη του Καίσαρα και η σχέση τους αποτελούσε σκάνδαλο. Η Κλεοπάτρα εγκατέλειψε τη Ρώμη όταν δολοφονήθηκε ο Καίσαρας στη Σύγκλητο.

Διαφυγη

Κατά την παραμονή της στη Ρώμη γνώρισε τον Μάρκο Αντώνιο. Μετά τον θάνατο του Ιούλιου Καίσαρα αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αίγυπτο.

Δισεκατομμυριουχος

Η Κλεοπάτρα υπήρξε από τις πλουσιότερες γυναίκες της εποχής της. Υπολογίζεται ότι η σημερινή αξία της περιουσίας της θα άγγιζε τα 100 δισ, δολ.

Επιδεικτικη

Το ταβάνι του παλατιού της ήταν διακοσμημένο με λάπις λαζούλι και αχάτη και παντού υπήρχαν περσικά χαλιά. Το παλάτι διέθετε τουλάχιστον 100 δωμάτια. Δυστυχώς ένας μεγάλος σεισμός τον πέμπτο αιώνα κατέστρεψε το περίφημο παλάτι.

Φαλακρη

Η Κλεοπάτρα πρόσεχε ιδιαίτερα την εμφάνισή της. Φορούσε πάντα μέικαπ και της άρεσε το μασάζ με διάφορα αιθέρια έλαια. Όπως οι περισσότερες Αιγύπτιες, έτσι κι εκείνη έκανε αποτρίχωση σε όλο της το σώμα και ξύριζε το κεφάλι της για να αποφύγει τις ψείρες ενώ φορούσε περούκες για να καλύπτει το κεφάλι της.

Τυλιγμενη σε χαλι;

Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα για να κάνει έκπληξη στον Ιούλιο Καίσαρα, όταν εκείνος νίκησε στη μάχη της Ρωμαϊκής Πομπηίας, κρύφτηκε σε μια τσάντα από πάπυρο. Σύμφωνα με άλλους βιογράφους, μπορεί να είχε τυλιχτεί και σε χαλί.

Ισχυριζονταν οτι ειναι η μετενσαρκωση της θεας Ισιδας

Η Ίσιδα, σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία, ήταν η σημαντικότερη θεά και η Κλεοπάτρα ισχυριζόταν ότι ήταν η μετενσάρκωσή της. Έγινε γνωστή ως η νέα Ίσιδα και αυτό της προσέθετε κύρος.

Σχεσεις

Μετά τον πόλεμο, η Ρώμη χωρίστηκε από τους δύο αυτοκράτορες, και ο Μάρκος Αντώνιος συμμάχησε με τον Οκταβιανό. Όλοι περίμεναν να παντρευτεί την κόρη του αυτοκράτορα αλλά γνώρισε την Κλεοπάτρα και την ερωτεύτηκε. Το ζευγάρι έμεινε μαζί και απέκτησε τρία παιδιά.

Η τελευταια της αγαπη

Ο Μάρκος Αντώνιος, τον οποίο υποδύθηκε ο Richard Burton στην επική ταινία με την Elizabeth Taylor, ήταν ο τελευταίος έρωτας της Κλεοπάτρας.

Ενας Ρωμαιος και μια Ιουλιετα

Ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε νομίζοντας ότι η Κλεοπάτρα είχε πεθάνει. Χάνοντας σιγά σιγά την εξουσία, η μεγάλη ηγέτις αποφάσισε να πεθάνει με τον αγαπημένο της.

Το νεκροκρεβατο

Η Κλεοπάτρα φόρεσε τα πιο ωραία της ρούχα και μπήκε σε μια μυρωμένη σαρκοφάγο με συντροφιά ένα φίδι της Αιγύπτου.

Το δαγκωμα του φιδιου

Ο θρύλος αναφέρει ότι η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε αφήνοντας ένα φίδι να την τσιμπήσει. Ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι που δεν αποδέχονται την εκδοχή αυτή. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η Κλεοπάτρα έκρυψε ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο στα ρούχα της.

Αλλη μεθοδος

Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι η Κλεοπάτρα βούτηξε μια καρφίτσα στο δηλητήριο του φιδιού και δηλητηριάστηκε με αυτή.

Εμπνευση για τον Σαιξπηρ

Ο έρωτας του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας αποτελεί το θέμα ενός από τα γνωστότερα έργα του Σαίξπηρ, το "Αντώνιος και Κλεοπάτρα". Μήπως όμως ενέπνευσε και το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα";

Μποεμ

Στην Κλεοπάτρα και στον Μάρκο Αντώνιο άρεσαν οι διασκεδάσεις. Λέγεται ότι περίπου το 41 π.Χ. όταν το πάθος τους ήταν ακόμη ισχυρό, είχαν ιδρύσει μια "λέσχη ποτού".

Οργια φαγητου

Το ζευγάρι διασκέδαζε τους καλεσμένους του προσφέροντας τεράστιες ποσότητες φαγητού και ποτού.

Τρελα παρτι

Υπάρχουν και κάποιοι που ισχυρίζονται ότι η λέσχη ήταν μια πρόφαση για ξέφρενα πάρτι και όργια κάθε είδους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ