Κόσμος

Ρωσία: 13 χρόνια φυλάκιση σε Βρετανό που πολέμησε στην Ουκρανία

Ένας Βρετανός που πολέμησε στην Ουκρανία καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ανέφερε την Πέμπτη η εισαγγελία της Ρωσίας.

Ο 22χρονος Χέιντεν Ντέιβις, πρώην Βρετανός στρατιώτης που η Ρωσία χαρακτήρισε μισθοφόρο, φέρεται να συνελήφθη στο Ντονμπάς της Ουκρανίας στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, ενώ υπηρετούσε στη ξένη λεγεώνα.

Δικάστηκε σε υπό ρωσικό έλεγχο δικαστήριο στην πόλη Ντόνετσκ, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή της Μόσχας.

Σε δήλωσή τους, οι Ρώσοι εισαγγελείς ανέφεραν ότι Ντέιβις εντάχθηκε στον ουκρανικό στρατό τον Αύγουστο του 2024 και «συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» στο Ντόνετσκ.

Σε βίντεο από το δικαστήριο που δημοσιοποίησαν οι εισαγγελείς, ένας άνδρας με βρετανική προφορά που είναι μέσα σε κλουβί μιλάει μέσω μεταφραστή. Αυτό είναι συνήθης πρακτική σε πολλές ρωσικές ακροάσεις.

Ακούγεται να δηλώνει ότι ήταν μέλος της ξένης λεγεώνας του ουκρανικού στρατού και ταξίδεψε στην Ουκρανία με λεωφορείο μέσω της Πολωνίας. Πληρωνόταν με 400-500 δολάρια τον μήνα.

Όταν ερωτήθηκε αν δηλώνει ένοχος, απάντησε «ναι» και κούνησε το κεφάλι.

Το BBC σημειώνει ότι δεν είναι σαφές αν μιλούσε υπό καθεστώς πίεσης.

Είναι ο πρώτος Βρετανός που καταδικάζεται από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα την καταδίκη που έγινε «με ψευδείς κατηγορίες» και προσθέτει ότι ήταν αιχμάλωτος πολέμου.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν μπορούν να διωχθούν για συμμετοχή σε εχθροπραξίες, επισημαίνει το υπουργείο. «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σεβαστεί αυτές τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απορρέουν από τις Συμβάσεις της Γενεύης, και να σταματήσει να χρησιμοποιεί αιχμαλώτους πολέμου για πολιτικούς και προπαγανδιστικούς σκοπούς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ