Κόσμος

Χρυσός: Το shutdown έφερε το 39ο ρεκόρ μέσα στο 2025

Οι τιμές του χρυσού έφτασαν και σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση μπήκε και επισήμως σε shutdown μετά από το 2018, ύστερα από την αποτυχία του αμερικανικού Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που επρόκειτο να δημοσιευθούν την Παρασκευή θα καθυστερήσουν, θολώνοντας τις προοπτικές για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίασή της.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επίσης να χρησιμοποιήσει την αναστολή για να απολύσει «πολλούς» ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, οι οποίοι συνήθως τίθενται σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια ενός κλεισίματος και επιστρέφουν στην εργασία τους μόλις αυτό τελειώσει.

Χωρίς σαφή πορεία προς μια συμφωνία, δεν είναι επίσης σαφές πόσο θα διαρκέσει το κλείσιμο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, πραγματοποιήθηκε ένα μερικό κλείσιμο 34 ημερών — το μεγαλύτερο στην ιστορία.

Εν μέσω της αβεβαιότητας, τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου έχασαν έδαφος, ενώ ο χρυσός — που συνήθως θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής ή γεωπολιτικής αναταραχής — συνέχισε την εντυπωσιακή του άνοδο, φτάνοντας στο 39ο ρεκόρ του για φέτος.

Η τιμή spot ανήλθε στα 3.893,06 δολάρια την ουγγιά, ενώ τα futures χρυσού των ΗΠΑ για παράδοση τον Δεκέμβριο επέκτειναν τα κέρδη τους φτάνοντας τα 3.918,10 δολάρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Έπεσε το Σαντριγκόλοβο και ο ρωσικός στρατός άνοιξε δρόμο για την «καρδιά» της Ουκρανίας -Δείτε σε χάρτη τη νέα τρομερή προέλαση 4,5 χλμ της Μόσχας

Νέα βαθιά «τρύπα» άνοιξε ο ρωσικός στρατός στις γραμμές αμύνης της Ουκρανία στο σταυροδρόμι μεταξύ Ζαπορίζια και...