Μικρές απώλειες σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, λόγω των μεικτών οικονομικών και δασμολογικών σημάτων από τις ΗΠΑ και των ανησυχιών για τον εφοδιασμό πετρελαίου μετά τις τελευταίες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην εβδομάδα, WTI και Brent έχασαν περίπου 2%.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για έναν μίνιμουμ δασμό 15% έως 20% σε οποιαδήποτε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν οι Financial Times την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τώρα έναν αμοιβαίο δασμό που θα υπερβαίνει το 10%, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στο να επιφέρουν περαιτέρω πλήγματα στη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και ενέργειας.
Το τελευταίο πακέτο κυρώσεών της κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει ένα μεταβαλλόμενο όριο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο ορίστηκε σε λίγο πάνω από 45 δολάρια ανά βαρέλι, ανάλογα με τη μέση τιμή αγοράς. Προηγουμένως το ανώτατο όριο αγοράς ρωσικού πετρελαίου ήταν 60 δολάρια το βαρέλι.
Ειδικότερα, εισάγεται ένας δυναμικός μηχανισμός ανώτατου ορίου τιμών ρωσικού πετρελαίου που θα ορίσει την τιμή κατά 15% χαμηλότερη από τη μέση τιμή αγοράς του ρωσικού αργού πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή θα μειωθεί από 60 δολάριο το βαρέλι σε περίπου 47,6 δολάρια το βαρέλι.
Επιπλέον, απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου που παράγονται από αργό πετρέλαιο της Ρωσίας που λαμβάνεται σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα (εκτός Νορβηγίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Καναδά και Τσεχίας). Αυτό αποσκοπεί στο να κλείσει ένα κενό που επιτρέπει στη Ρωσία να πραγματοποιεί έμμεσες εξαγωγές αργού πετρελαίου που χρησιμοποιείται για σκοπούς διύλισης.
Απαγορεύονται οι συναλλαγές με τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αγαθών ή υπηρεσιών, εμποδίζοντας έτσι την ολοκλήρωση, τη συντήρηση, τη λειτουργία και οποιαδήποτε μελλοντική χρήση των αγωγών αυτού, οι οποίοι δεν λειτουργούν από το 2022).
Στον κατάλογο με τις κυρώσεις καταχωρούνται επιπλέον 105 πλοία που ανήκουν στο λεγόμενο "σκιώδη στόλο" της Ρωσίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των καταχωρημένων πλοίων στα οποία απαγορεύεται η πρόσβαση σε λιμάνια, σε πάνω από 400.
Επεκτείνεται ακόμη η απαγόρευση διαμετακόμισης ώστε να περιλαμβάνει επιλεγμένα οικονομικά κρίσιμα αγαθά που χρησιμοποιούνται για κατασκευές και μεταφορές, και δύο από αυτά που έχουν άμεση σχέση με την ενεργειακή βιομηχανία.
"Οι νέες κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα αντιμετωπίστηκαν με μια υποτονική αντίδραση από την αγορά", σχολίασαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Capital Economics. "Αυτό αποτυπώνει τη δυσπιστία των επενδυτών ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα κάνει πράξη τις απειλές του και την πεποίθηση ότι οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν θα είναι πιο αποτελεσματικές από τις προηγούμενες".