Σε πολιτική κρίση εξελίσσεται η νέα προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος, με τη Μαρίν Λεπέν να απειλεί ανοιχτά ότι θα ρίξει την κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού, εάν δεν αποσύρει το σχέδιο προϋπολογισμού των 43,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και την κατάργηση δύο εθνικών αργιών.
«Αν συνεχίσει έτσι, ο Μακρόν κινδυνεύει να χάσει άλλον έναν πρωθυπουργό μέσα στο φθινόπωρο», γράφει το Politico, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία εμφανίζεται όλο και πιο «μη κυβερνήσιμη».
Κατάργηση αργιών και πάγωμα συντάξεων
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διάρκειας δύο ωρών, την οποία χαρακτήρισε «στιγμή αλήθειας», ο Μπαϊρού παρουσίασε ένα από τα πιο σκληρά πακέτα δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων ετών. Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου περιλαμβάνουν:
- Μείωση κατά χιλιάδες των θέσεων στο δημόσιο.
- Περικοπή 5 δισ. ευρώ στις δαπάνες υγείας.
- Πάγωμα των μισθών δημοσίων υπαλλήλων.
- Πάγωμα των επιδομάτων και των συντάξεων που συνήθως αναπροσαρμόζονται με τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, η πρόταση που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντίδραση είναι η κατάργηση δύο από τις έντεκα εθνικές αργίες της Γαλλίας, με τον πρωθυπουργό να κατονομάζει ως πιθανές την Δευτέρα του Πάσχα και την 8η Μαΐου (Ημέρα της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τη φορολογία, αλλά ο Μπαϊρού ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει «συνεισφορά αλληλεγγύης» από τα υψηλότερα εισοδήματα. Η μόνη εξαίρεση στις περικοπές αφορά το υπουργείο Άμυνας, του οποίου ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 6,5 δισ. ευρώ το 2026.
Λεπέν: «Άμεση επίθεση στην ιστορία και τον λαό»
Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε το σχέδιο «επίθεση στον γαλλικό λαό», ενώ ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, επέκρινε σφοδρά την πρόθεση να καταργηθεί η 8η Μαΐου: «Πρόκειται για άμεση επίθεση στη γαλλική ιστορία», δήλωσε.
Ακόμα πιο σκληρός ήταν ο βουλευτής Ζαν-Φιλίπ Τανγκί, αρμόδιος για δημοσιονομικά θέματα του κόμματος, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μας κάνει κωλοδάχτυλο».
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μακρόν χρειάζεται τη στήριξη τουλάχιστον ενός από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να περάσει τον προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα, το Εθνικό Συναγερμόν διατηρούσε μια στάση ανοχής, την οποία πλέον απειλεί να άρει.
Ήδη οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και η Ανυπότακτη Γαλλία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις περικοπές. Το Εθνικό Συναγερμόν είχε δηλώσει ότι θα περιμένει την πλήρη ανακοίνωση του προϋπολογισμού πριν πάρει θέση — κάτι που πλέον έκανε, στρεφόμενο κατά του σχεδίου.
Ο Μπαϊρού παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση «παραμένει στο έλεος της αντιπολίτευσης» και ότι είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να περάσει το σχέδιο.
Το σκεπτικό πίσω από την κατάργηση των αργιών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η εξάλειψη των διαδοχικών «κομμένων» εβδομάδων που προκαλούν οι γιορτές του Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου. «Πρέπει ως έθνος να δουλέψουμε περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι Γάλλοι παραμένουν βαθιά προσκολλημένοι στο κοινωνικό τους κράτος και η προοπτική απώλειας αργιών έχει προκαλέσει ευρύτατη δυσαρέσκεια. Άλλωστε, η μεταρρύθμιση του 2023 που αύξησε το όριο συνταξιοδότησης είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής.