Κόσμος

Η εισαγγελία της Βραζιλίας ζητά την καταδίκη Μπολσονάρου για πραξικόπημα – Αντιδράσεις από Τραμπ και ΗΠΑ

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας ζήτησαν σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να καταδικάσει τον πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για τις κατηγορίες της απόπειρας πραξικοπήματος και της «ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης», στο πλαίσιο της δίκης του που προκάλεσε διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ.

Έπειτα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία οι εισαγγελείς παρουσίασαν τη θέση τους, σύμφωνα με την οποία ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος και επτά πρώην συνεργάτες του επιχείρησαν να διασφαλίσουν ότι θα παρέμεναν στην εξουσία «μέσω προσπαθειών βίαιης διασάλευσης της δημοκρατικής τάξης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ο Μπολσονάρου κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 40 ετών. Φέρεται ότι ήταν «ο ηγέτης εγκληματικής οργάνωσης» που συνωμότησε ώστε να παραμείνει στην εξουσία, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2022, τις οποίες κέρδισε ο υποψήφιος της αριστεράς και νυν πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί η εμπλοκή των κατηγορουμένων στα όσα συνέβησαν τότε και τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να καταδικαστούν (…) για ένοπλη εγκληματική οργάνωση (…) απόπειρα κατάργησης του δημοκρατικού κράτους (…) πραξικόπημα» και για άλλα αδικήματα, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια περιουσία.

Η τύχη του πρώην προέδρου και των συγκατηγορουμένων του είναι πλέον στα χέρια του δικαστή Αλεξάντρ ντε Μοράες, τον οποίο οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις, λόγω των αποφάσεων που έχει λάβει σε βάρος αμερικανικών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η δίκη του Μπολσονάρου προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στενού συμμάχου του, ο οποίος κατηγόρησε τη Βραζιλία για «κυνήγι μαγισσών» και προανήγγειλε ότι θα της επιβάλει δασμούς ύψους 50% από την 1η Αυγούστου.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρου δηλώνει αθώος και «διωκόμενος», ωστόσο ενώπιον του Δικαστηρίου παραδέχτηκε ότι εξέτασε την πιθανότητα να προσφύγει σε μια «συνταγματική διάταξη» για να εμποδίσει την ορκωμοσία του Λούλα. Υποστηρίζει επίσης ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» με στόχο να τον εμποδίσουν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2026, μολονότι έχει στερηθεί το δικαίωμα αυτό μέχρι το 2030 εξαιτίας μιας άλλης υπόθεσης, για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με το εκλογικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν τρέχονταςαπό την Σουβέιντα-Οι Δρούζοι ξεβράκωσαν στρατιώτες του Αλ Τζολάνι (Νέα Βίντεο)

Κλαίνε οι Τζιχαντιστές από την ήττα τους στην Ν.Συρία-Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν κακήν κακώς από τη...