Κόσμος

Ο Ντίας-Κανέλ στο στόχαστρο των ΗΠΑ – Νέες κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στον πρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης της χώρας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται λόγω του ρόλου του Ντίας-Κανέλ «στη βαρβαρότητα του καθεστώτος εναντίον του λαού του». Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου.

Στις 11 Ιουλίου 2021, χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας περισσότερες ελευθερίες και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από την επανάσταση του 1959. Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από έναν θάνατο, δεκάδες τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις.

Ο Ντίας-Κανέλ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, κάλεσε τότε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης να «δώσουν μάχη» στους δρόμους, μέσω διαγγέλματος από την κρατική τηλεόραση.

Η Ουάσιγκτον καταδίκασε από την αρχή την καταστολή και τις δίκες των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές, έως και 25 χρόνια κάθειρξης. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο συνοδεύτηκε από περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων. Στα τέλη Ιουνίου, υπέγραψε μνημόνιο για την ενίσχυση της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» προς την Κούβα, η οποία τελεί υπό εμπάργκο από το 1962.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, περιορίζοντας την είσοδο στις ΗΠΑ των «κυριότερων ηγετών του καθεστώτος», λόγω εμπλοκής τους σε «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εκτός από τον Ντίας-Κανέλ, κυρώσεις επιβάλλονται και στους υπουργούς Άμυνας Άλβαρο Λόπες Μιέρα και Εσωτερικών Λάσαρο Αλβέρτο Άλβαρες Κάσας. Επιπλέον, περιορισμοί ισχύουν για πολλούς αξιωματούχους του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, λόγω της εμπλοκής τους σε αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια διαδηλωτών από το 2021. Τα ονόματά τους δεν δημοσιοποιούνται.

Η κυβέρνηση Τραμπ εκτιμά ότι 700 άτομα παραμένουν φυλακισμένα για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 360 έως 420 κρατούμενους. Ορισμένοι έχουν αποφυλακιστεί πρόσφατα, είτε μετά την έκτιση της ποινής τους είτε στο πλαίσιο συμφωνίας που διαμεσολάβησε το Βατικανό. Η συμφωνία αυτή ακολούθησε την απόσυρση της Κούβας από τη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, απόφαση που είχε ληφθεί επί προεδρίας Μπάιντεν και ανακλήθηκε από τον Τραμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ