Κόσμος

«Φως» στη συντριβή του Air India: Ανθρώπινο λάθος κόστισε τη ζωή 260 ανθρώπων

Η έρευνα για τη συντριβή αεροσκάφους της Air India τη 12η Ιουνίου, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, ρίχνει «φως» σε πιθανό ανθρώπινο λάθος που απέβη μοιραίο, μερικά μόλις λεπτά μετά την απογείωση.

Οι διακόπτες καυσίμου απενεργοποιήθηκαν μετά την απογείωση

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της αμερικανικής πλευράς της έρευνας, οι διακόπτες καυσίμου που τροφοδοτούν τους δύο κινητήρες του Boeing 787 Dreamliner απενεργοποιήθηκαν αμέσως μετά την απογείωση. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια ώθησης του αεροσκάφους, κάτι που οδήγησε στη συντριβή.

Οι συγκεκριμένοι διακόπτες, κρίσιμοι για τη λειτουργία των κινητήρων, δεν απενεργοποιούνται ποτέ κατά την πτήση, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Οι ερευνητές εξετάζουν αν η ενέργεια αυτή έγινε εσκεμμένα, κατά λάθος ή πολύ αργά για να αποτραπεί η πτώση.

 

Σήμα κινδύνου και ενεργοποίηση του RAT

Στοιχείο που ενισχύει το σενάριο της μη τροφοδοσίας με καύσιμο ήταν η ενεργοποίηση του συστήματος έκτακτης ανάγκης RAT (Ram Air Turbine), το οποίο τίθεται αυτόματα σε λειτουργία όταν χαθεί η βασική πηγή ισχύος του αεροσκάφους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το σήμα SOS εστάλη λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές.

Η συντριβή σημειώθηκε λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το Αχμενταμπάντ, κύρια πόλη της πολιτείας Γκουτζαράτ στην Ινδία, με προορισμό το αεροδρόμιο Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ της Μεγάλης Βρετανίας.

Η τραγωδία στοίχισε τη ζωή σε 169 Ινδούς επιβάτες, 53 Βρετανούς, 7 Πορτογάλους και 1 Καναδό, καθώς και σε 12 μέλη του πληρώματος, ενώ, υπήρξε μόνο ένας επιζών, ο Βρετανός Βισβάς Κουμάρ Ραμές, 40 ετών.

Το Boeing 787–8 Dreamliner, που κυκλοφόρησε η Air India το 2012, έφτασε μόλις στα 625 πόδια υψόμετρο –πολύ κάτω από το κανονικό– πριν καταπέσει σε κατοικημένη περιοχή, σκοτώνοντας επιπλέον 38 ανθρώπους στο έδαφος.

Αναταραχή στην έρευνα – Τριβές μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ινδίας

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Ινδία να έχει την ηγεσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (μέσω της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών, NTSB) να συνδράμουν. Συμμετέχουν και η Boeing, η GE Aerospace, αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

Ωστόσο, δεν λείπουν οι εντάσεις στη συνεργασία. Οι Αμερικανοί ερευνητές εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στην πρόσβαση στα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους και την αργή ανάλυση των δεδομένων.

Κάποια στιγμή, εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από την έρευνα, πριν τελικά επιστρέψουν.

Πολύπειροι πιλότοι – Σοκ στην αεροπορική κοινότητα

Το αεροσκάφος χειριζόταν ο Σαμίτ Σαμπχάρβαλ, πιλότος με πάνω από 10.000 ώρες πτήσης, και ο συγκυβερνήτης Κλιβ Κούντερ, με 3.400 ώρες. Το δυστύχημα αποτελεί το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα με Dreamliner, πλήττοντας σοβαρά τη φήμη της Boeing, που ήδη βρίσκεται υπό πίεση για θέματα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ