Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα του αμερικάνικου στρατού στο Ιράν πήγαν πίσω το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας κατά ένα με δύο χρόνια.
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ήταν σφοδρές, ωστόσο τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών δεν φαίνεται να δικαιώνουν τον Τραμπ
Αυτή η εκτίμηση έρχεται μετά τις διαδοχικές τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «εξαλείφθηκε».
Oπως αναφέρει το in.gr, o εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σον Πάρνελ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που είχε στοχοθετήσει η Ουάσινγκτον καταστράφηκαν, απηχώντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Ο ίδιος εξήρε τα πλήγματα ως μια «τολμηρή επιχείρηση».
«Υποβαθμίσαμε το πρόγραμμά τους κατά ένα έως δύο χρόνια τουλάχιστον», δήλωσε ο Πάρνελ στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό είναι που διαπιστώνεται από τις αξιολογήσεις των στοιχείων που διαθέτει το υπουργείο.
Από τότε που οι ΗΠΑ έστειλαν τα βομβαρδιστικά B-2 stealth στο Ιράν στις 21 Ιουνίου, ο Τραμπ έχει ξιφουλκήσει κατά οποιασδήποτε αναφοράς ότι οι επιθέσεις δεν κατέστρεψαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει «εξαλειφθεί όπως κανείς δεν έχει ξαναδεί».
Η αρχική αξιολόγηση για τα χτυπήματα στο Ιράν είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ
Μια αρχική αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία διέρρευσε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι τα πλήγματα απέτυχαν να καταστρέψουν βασικά στοιχεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και απλώς καθυστέρησαν τις εργασίες του κατά μήνες.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη είναι επιφυλακτική όσον αφορά την παροχή λεπτομερειών σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.
Ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ωστόσο, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τραμπ είχε «υπερβάλει» για τον αντίκτυπο των επιθέσεων.
Δεν έχει γίνει ανεξάρτητη αξιολόγηση
Δεν έχει υπάρξει ανεξάρτητη αξιολόγηση των συνεπειών των αμερικανικών επιθέσεων, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο του 12ήμερου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Οι οπτικές αναλύσεις μέσω δορυφορικών εικόνων δεν μπορούν να αποτυπώσουν πλήρως την έκταση των ζημιών στις υπόγειες εγκαταστάσεις, ιδίως στη μεγαλύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού της χώρας, το Φορντό.
Άλλο ένα μυστήριο είναι η τοποθεσία και η κατάσταση των αποθεμάτων του υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν.
Η ιρανική πυρηνική υπηρεσία και οι ρυθμιστικές αρχές των γειτονικών κρατών δήλωσαν ότι δεν εντόπισαν αύξηση της ραδιενέργειας μετά τους βομβαρδισμούς, όπως θα αναμενόταν από τέτοια πλήγματα, όπως σημειώνει το Al Jazeera.
Όμως, ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), του παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα κοντέινερ που περιείχαν το ουράνιο να έχουν υποστεί ζημιές κατά τις επιθέσεις.
«Δεν γνωρίζουμε πού θα μπορούσε να βρίσκεται αυτό το υλικό ή αν ένα μέρος του θα μπορούσε να βρίσκεται υπό επίθεση κατά τη διάρκεια αυτών των 12 ημερών», δήλωσε ο Γκρόσι στο CBS News την περασμένη εβδομάδα.
«Οπότε κάποια θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί στο πλαίσιο της επίθεσης, αλλά κάποια θα μπορούσαν να έχουν μετακινηθεί», πρόσθεσε.
Δορυφορικές εικόνες έδειχναν φορτηγά να απομακρύνονται από το Φορντό πριν από τα αμερικανικά πλήγματα.
Ο Γκρόσι δήλωσε επίσης ότι το Ιράν θα μπορούσε να εμπλουτίσει ξανά ουράνιο σε «λίγους μήνες».
Τέλος στη συνεργασία Ιράν και ΔΟΑΕ
Οι εγκαταστάσεις που αποτέλεσαν στόχο των αμερικανικών επιδρομών τελούσαν υπό συνεχή επιτήρηση από τον ΔΟΑΕ. Ωστόσο, τώρα αυτοί οι διεθνείς έλεγχοι έχουν σταματήσει.
Μετά τον πόλεμο, το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την αναστολή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ, επικαλούμενο την αποτυχία του Οργανισμού να καταδικάσει τις αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν έδωσε χθες την τελική του έγκριση στον νόμο, όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Οι Συμβάσεις της Γενεύης απαγορεύουν τις επιθέσεις σε «εγκαταστάσεις που περιέχουν επικίνδυνες δυνάμεις, δηλαδή φράγματα, αναχώματα και πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Πριν από την έναρξη του πολέμου στις 13 Ιουνίου, η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι απέκτησε ισραηλινά έγγραφα που δείχνουν ότι ο ΔΟΑΕ παρέδιδε πληροφορίες στο Ισραήλ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Οργανισμός διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Νωρίτερα την Τετάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ κάλεσε το Ιράν να επιτρέψει στον ΔΟΑΕ την πρόσβαση στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Ιράν επέλεξε να αναστείλει τη συνεργασία του με τον ΔΟΑΕ τη στιγμή που έχει μια ευκαιρία να αντιστρέψει την πορεία του και να επιλέξει έναν δρόμο ειρήνης και ευημερίας», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους.
Το χρονικό των επιθέσεων στο Ιράν
Το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζική επίθεση κατά του Ιράν στις 13 Ιουνίου χωρίς να υπάρχει άμεση πρόκληση, ισχυριζόμενο ότι στόχευε προληπτικά την προσπάθεια του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Η Τεχεράνη αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, θεωρείται ευρέως ότι διαθέτει ένα αδήλωτο πυρηνικό οπλοστάσιο.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης σκότωσαν εκατοντάδες Ιρανούς πολίτες (τουλάχιστον 935), συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών επιστημόνων και μελών των οικογενειών τους, καθώς και κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Το Ιράν απάντησε με καταιγισμό πυραύλων που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και σκότωσαν 29 άτομα στο Ισραήλ.
Δέκα ημέρες μετά τον πόλεμο, οι ΗΠΑ προσχώρησαν στην ισραηλινή εκστρατεία και βομβάρδισαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η Τεχεράνη, με τη σειρά της, εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση εναντίον της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Κατάρ, Αλ Ουντέιντ, ένα χτύπημα που δεν είχε ως αποτέλεσμα θύματα.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αξιωματούχοι και στις δύο χώρες χαρακτήρισαν την έκβαση του πολέμου ως «ιστορική νίκη».
Το Ισραήλ ισχυρίστηκε παρομοίως ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καταστράφηκε.
Ωστόσο, το Ιράν επέμεινε ότι ματαίωσε τους στόχους του Ισραήλ, διατηρώντας τη σταθερότητα της κυβέρνησής του καθώς και το πυρηνικό και το πυραυλικό του πρόγραμμα.