Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τελεσίγραφο Δύσης στο Ιράν: «Μηδενικός εμπλουτισμός ουρανίου ή διαπραγματεύσεις»

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:15 η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας με τον Ιρανό ομόλογό τους στη Γενεύη, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Οι συζητήσεις που είχαμε με το Ιράν είναι ότι η περιφερειακή κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν. Γι' αυτό πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ», λέει η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας.

Ο υπουργός Εξωετερικών της Βρετανιας, Ντέιβιντ Λάμι, ανέφερε:  «Ήμασταν σαφείς ότι το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα, και εμείς και η Ευρώπη έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις συνεχιζόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με το Ιράν και παροτρύνουμε το Ιράν να συνεχίσει τις συνομιλίες του με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημείωσε ότι η διπλωματική πρωτοβουλία θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το BBC οι Ευρωπαίοι είχαν μεταφέρει το μήνυμα προς τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ότι θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου.

Τη συγκεκριμένη πρόταση οι Ιρανοί την έχουν επανειλημμένα απορρίψει, ως κόκκινη γραμμή που παραβιάζει το δικαίωμά του σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα.
 

Η πρόταση 4 σημείων των Ευρωπαίων στο Ιράν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε για την ευρωπαϊκή πρόταση προς το Ιράν, η οποία βασίζεται σε τέσσερις άξονες.

1. Επανέναρξη της συνεργασίας του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), με στόχο τη σταδιακή επίτευξη «μηδενικού εμπλουτισμού» ουρανίου.

2. Διεθνής εποπτεία στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, που αποτελεί διαχρονική πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια της περιοχής.

3. Περιορισμός της ιρανικής χρηματοδότησης προς ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε Λίβανο, Γάζα, Συρία και Υεμένη.

4. Απελευθέρωση ξένων υπηκόων που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές, τους οποίους η Γαλλία και άλλες χώρες χαρακτηρίζουν «ομήρους».

«Το Ιράν πρέπει να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή πρόταση», δήλωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αποτελεί συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκκλησία 0

Ρωσικό ΜΜΕ αποκαλύπτει τις προφητείες του Γέροντα Θεόδωρου Αγιοφαραγγίτη της Κρήτης: Πυρηνικός πόλεμος και πτώση του καθεστώτος Ερντογάν

Τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή μας προμηνύουν και ίδρυση του κουρδικού κράτους αλλά και σύγκρουση...
Ελληνοτουρκικά 0

Οι περίεργες ατμοσφαιρικές φιγούρες πάνω από την Ικαρία και η ωμή πρόκληση που ετοιμάζει η Άγκυρα στο Αιγαίο εν μέσω πολέμου στην Μ. Ανατολή

Έχουν γκριζάρει το μισό Αιγαίο οι Τούρκοι -Σύμβουλος τουρκικής κυβέρνησης : Τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα δεν θα γίνουν σε...