Οι πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν, που κατέφυγαν στην Αιθιοπία για να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με«επικείμενο» κίνδυνο «υγειονομικής καταστροφής», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), αναφερόμενη σε επιδημία χολέρας και σε περιπτώσεις οξέος και σοβαρού υποσιτισμού.
Το Νότιο Σουδάν, το νεαρότερο κράτος στον κόσμο που κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, βυθίστηκε σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στο 2013 και το 2018. Συμφωνία κατανομής της εξουσίας ανάμεσα στους εμπολέμους επέτρεψε μια επισφαλή ηρεμία.
Ωστόσο εδώ και πολλούς μήνες, βίαιες συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και στους υποστηρικτές του αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την μκο, υπολογίζεται ότι 35.000 ως 85.000 Νοτιοσουδανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στη Μάταρ, πόλη της Αιθιοπίας που βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Νότιο Σουδάν.
«Οι τοπικές υποδομές έχουν κορεστεί», προειδοποίησε η μκο MSF σε ανακοίνωσή της, προειδοποιώντας ότι «λόγω της έξαρσης υδατογενών ασθενειών, όπως η χολέρα και η οξεία διάρροια, είναι επικείμενος ο κίνδυνος υγειονομικής καταστροφής».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι περιέθαλψαν περίπου 1.200 ανθρώπους που υπέφεραν από τη νόσο αυτή, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για το 10 ως 20% των κρουσμάτων, με σοβαρές διάρροιες και εμέτους που προκαλούν επιταχυνόμενη αφυδάτωση.
«Πάνω από το 40% των γρήγορων διαγνωστικών τεστ ελονοσίας είναι θετικά, και σχεδόν το 7% των παιδιών κάτω των 5 ετών παρουσιάζουν ενδείξεις οξέος και σοβαρού υποσιτισμού», πρόσθεσαν.
Η μκο ανακοίνωσε επίσης ότι μετέφερε τις ιατρικές της υπηρεσίες από την Μπουρμπέιγε, αιθιοπική πόλη στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, στην Μάταρ, λόγω των ενόπλων συγκρούσεων που μαίνονται στην άλλη πλευρά των συνόρων ανάμεσα «στον στρατό του Νοτίου Σουδάν και σε αντιπολιτευόμενη οργάνωση», σύμφωνα με την MSF. Η μκο διευκρίνισε ότι είχε δεχθεί πάνω από 200 ανθρώπους με «τραύματα πολέμου» στην Μπουρμπέιγε από την έναρξη των μαχών τον Φεβρουάριο.
Η μκο MSF, η οποία ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν να «εγγυηθούν για έναν ασφαλή ανθρωπιστικό χώρο και να προστατεύσουν τους αμάχους όπως και τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους διεθνείς δωρητές να «αυξήσουν τη βοήθεια», καθώς στη Μάταρ «τα καταφύγια, το νερό και η ιατρική περίθαλψη δεν επαρκούν για τους ανθρώπους που διέφυγαν από φρικιαστικές βιαιότητες».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στα πρόθυρα υγειονομικής καταστροφής οι πρόσφυγες στην Αιθιοπία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news