«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λυπούνται για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε» ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Ο στρατός δήλωσε ότι διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά ανέφερε επίσης ότι η αντιπροσωπεία είχε παρεκκλίνει από την προκαθορισμένη διαδρομή. Αξιωματούχοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με εκπροσώπους από τις εμπλεκόμενες χώρες προκειμένου να «ξεκαθαρίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό» ανέφερε ο IDF.
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών
Στο μεταξύ, βίντεο που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, δείχνει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων φωτογράφων, κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στη Τζενίν.
Στα πλάνα στρατιώτες καταγράφονται να ανοίγουν πυρ στον αέρα από το εσωτερικό του καταυλισμού προσφύγων της Τζενίν, με την ομάδα διπλωματών να τρέχει πίσω στα αυτοκίνητά της.
Η ομάδα, η οποία περιλάμβανε επίσης εκπροσώπους από την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Ινδία και άλλες χώρες, περιόδευε στην πόλη της βόρειας Δυτικής Όχθης, η οποία έχει αποτελέσει το επίκεντρο σημαντικών ισραηλινών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.
Διεθνείς αντιδράσεις - «Απαράδεκτη η απειλή κατά της ζωής
Ένας διπλωμάτης που ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επιβεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι άκουσε «επαναλαμβανόμενους πυροβολισμούς» να προέρχονται από το εσωτερικό του καταυλισμού. Έκανε λόγο για «σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε» σύμφωνα με τους Times of Israel.
«Δεν πρόκειται για "ταλαιπωρία"» όπως κατέστησε σαφές ο αξιωματούχος.
«Αυτό είναι ένα σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε κατάλληλα, μετά από διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας» ανέφερε ο Δυτικός αξιωματούχος.
«Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι απαράδεκτη» δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας. «Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει αυτό το περιστατικό και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους», τόνισε η Κάλας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Το ισπανικό υπουργείο διερευνά όλα όσα συνέβησαν. Στην ομάδα των διπλωματών συμμετείχε ένας Ισπανός, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Είμαστε σε επαφή με άλλες εμπλεκόμενες χώρες για να δώσουμε μια κοινή απάντηση σε ό,τι συνέβη, το οποίο καταδικάζουμε έντονα» ανέφερε το ισπανικό ΥΠΕΞ σε σύντομη ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Απαιτούμε άμεση διευκρίνιση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι συνέβη. Οι απειλές κατά διπλωματών είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Μαξίμ Πρεβό απαίτησε «πειστικές εξηγήσεις» από το Ισραήλ για το συμβάν, λέγοντας ότι τα προειδοποιητικά πυρά στόχευσαν «περίπου 20 διπλωμάτες», συμπεριλαμβανομένου ενός Βέλγου.
«Είναι καλά, ευτυχώς», είπε ο Πρεβό σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), αναφορικά με τον Βέλγο διπλωμάτη. «Αυτοί οι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη στην Τζενίν, έπειτα από συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, σε μια πομπή περίπου είκοσι σαφώς αναγνωρίσιμων οχημάτων» δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας.