Κόσμος

Πεζοπόροι εντόπισαν κρυμμένο θησαυρό σε ορεινό μονοπάτι της Τσεχίας - Εκατοντάδες χρυσά νομίσματα, βραχιόλια και άλλα

Δέκα χρυσά βραχιόλια, 17 θήκες πούρων, μια πουδριέρα, μια χτένα και 598 χρυσά νομισμάτων εντόπισαν δύο πεζοπόροι στη βορειοανατολική Τσεχία.

Οι πεζοπόροι, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, έπαιρναν ένα μονοπάτι μέσα από το δάσος στα βουνά Κρκονοσέ, όταν εντόπισαν ένα αλουμινένιο κουτί να προεξέχει από έναν πέτρινο τοίχο. Αφού το άνοιξαν ανακάλυψαν τον πολύτιμο θησαυρό, και τον παρέδωσαν αμέσως στο Μουσείο Ανατολικής Βοημίας, στην πόλη Χράντετς Κράλοβε.

Το ποιος μπορεί να έκρυψε τον θησαυρό παραμένει άγνωστο, αλλά ένα είναι σαφές: Η κρυψώνα δεν μπορεί να είναι παλαιότερη από περίπου έναν αιώνα καθώς ένα από τα νομίσματα χρονολογείται στο 1921. Όσο για τα υπόλοιπα, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, προς το παρόν.

Σύμφωνα με τον Μίροσλαβ Νόβακ, επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος του μουσείου, η κρυψώνα πιθανότατα σχετίζεται με την ταραχώδη περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο τσεχικός και εβραϊκός πληθυσμός εγκατέλειπαν την παραμεθόρια περιοχή, ή με το 1945, όταν έφευγαν οι Γερμανοί.


Η μεταλλική αξία μόνο των χρυσών νομισμάτων, που ζυγίζουν 3,7 κιλά, εκτιμάται στα 8 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες (περίπου 360.000 δολάρια), σύμφωνα με τον ειδικό του μουσείου για τα νομίσματα, Vojtěch Brádle.

Οι φήμες για την προέλευση του θησαυρού


Όπως τονίζει το CNN, το εύρημα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην τοπική κοινότητα, και ο Νοβάκ τονίζει ότι το μουσείο δέχεται τηλεφωνήματα με «διάφορες τοπικές φήμες», οι οποίες, όπως ελπίζει, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση του μυστηρίου της προέλευσης του χρυσού. Το γεγονός όμως ότι στον θησαυρό δεν βρέθηκαν τοπικά νομίσματα περιπλέκει την υπόθεση. Σύμφωνα με το CNN, τα μισά έχουν βαλκανική προέλευση και τα υπόλοιπα γαλλική, και δεν υπάρχουν νομίσματα από την κεντρική Ευρώπη, όπως τα γερμανικά, παρόλο που η περιοχή βρισκόταν στα πρώην εθνοτικά σύνορα μεταξύ τσεχικού και γερμανικού πληθυσμού.

Ανάμεσα στις θεωρίες που έχουν προταθεί είναι ότι τα νομίσματα ανήκαν σε εύπορες οικογένειες της περιοχής ή ότι πρόκειται για λάφυρα πολέμου Τσεχοσλοβάκων λεγεωνάριων. Η έρευνα πάντως συνεχίζεται για να προσδιοριστεί η ακριβής προέλευση και αξία του θησαυρού.

Ως προς το τι θα γίνει με τον θησαυρό, Σύμφωνα με την τσεχική νομοθεσία, όπως δήλωσε ο Νοβάκ, τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν στην τοπική περιφερειακή διοίκηση από τη στιγμή της ανακάλυψής τους. «Σε αυτή την περίπτωση, ο θησαυρός παραδόθηκε σωστά στο μουσείο», τόνισε και σημείωσε ότι αυτός που τα βρήκε «δικαιούται χρηματική αμοιβή, η οποία εξαρτάται από την αξία του μετάλλου ή την ιστορική εκτίμηση».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ