Κόσμος

Εξαντλείται η υπομονή: Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς απαιτούν από το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Γάζα

Το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οπλισμένο με ένα οπλοστάσιο όπλων που ως επί το πλείστον πληρώθηκαν, προμηθεύτηκαν και στη συνέχεια ανεφοδιάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι άλλοι σύμμαχοί του έδωσαν στο Ισραήλ κάτι εξίσου ισχυρό με τον δικό του τρόπο: μια βαθιά πίστη στην καλή θέληση και την αλληλεγγύη, βασισμένη στην αποστροφή για τις δολοφονίες 1.200 ανθρώπων, κυρίως Ισραηλινών πολιτών, και στο θέαμα 251 ανθρώπων που σύρονται σε αιχμαλωσία στη Γάζα ως όμηροι.

Τώρα φαίνεται ότι η φήμη του Ισραήλ έχει εξαφανιστεί, τουλάχιστον όσον αφορά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Έχουν καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Ισραήλ, λένε, πρέπει να σταματήσει τη νέα του επίθεση, η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα καταστρέψει τη Χαμάς, θα διασώσει τους εναπομείναντες ομήρους και θα θέσει ολόκληρη τη Γάζα υπό άμεσο ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.

Η δήλωσή τους απορρίπτει τα επιχειρήματα του Νετανιάχου και ζητά κατάπαυση του πυρός. Μαζί, οι τρεις κυβερνήσεις δηλώνουν ότι «αντιτίθενται σθεναρά στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα», προσθέτοντας: «Το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου στη Γάζα είναι απαράδεκτο».

Ζητούν την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων και υπενθυμίζουν ότι μετά την «ειδεχθή επίθεση» στις 7 Οκτωβρίου πίστευαν ότι το ισραηλινό κράτος «είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους Ισραηλινούς από την τρομοκρατία. Αλλά αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη».

Η απόφαση του Νετανιάχου να επιτρέψει την εισαγωγή αυτού που αποκάλεσε «ελάχιστη» τροφή στη Γάζα ήταν, όπως είπαν, «εντελώς ανεπαρκής».

Ο Νετανιάχου αντέδρασε, λέγοντας ότι «οι ηγέτες στο Λονδίνο, την Οτάβα και το Παρίσι προσφέρουν ένα τεράστιο βραβείο για την γενοκτονική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα προτρέπουν για περισσότερες τέτοιες φρικαλεότητες».

Επέμεινε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει αν η Χαμάς επέστρεφε τους ομήρους, κατέθετε τα όπλα της, συμφωνούσε να εξοριστούν οι ηγέτες της και η Γάζα αποστρατιωτικοποιούνταν. «Κανένα έθνος δεν μπορεί να αναμένεται να δεχτεί κάτι λιγότερο και το Ισραήλ σίγουρα δεν θα το κάνει», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νετανιάχου -ο οποίος καταζητείται βάσει εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία έχει απορρίψει ως «αντισημίτες»- δεχόταν έντονες διεθνείς πιέσεις να τερματίσει τον αποκλεισμό της Γάζας, μετά από προειδοποίηση μιας έγκυρης διεθνούς έρευνας για επικείμενο λιμό.

Στη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα «τραγωδία όπου το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται συστηματικά και ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται δυσανάλογη στρατιωτική βία».

«Πρέπει να υπάρχει ασφαλής, ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.

Η απρόθυμη απόφαση του Νετανιάχου να επιτρέψει την εισαγωγή περιορισμένων προμηθειών καταδικάστηκε από τους υπερεθνικιστές εταίρους του στον συνασπισμό.

Ο υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2007 για υποκίνηση ρατσισμού και υποστήριξη μιας εξτρεμιστικής εβραϊκής ομάδας που το Ισραήλ χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση, παραπονέθηκε ότι η απόφαση του Νετανιάχου «θα τροφοδοτήσει τη Χαμάς και θα της δώσει οξυγόνο, ενώ οι όμηροί μας θα μαραζώνουν στις σήραγγες».

Μόνο πέντε φορτηγά έφτασαν στη Γάζα τη Δευτέρα, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα προχωρούσαν και οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις πυροβολικού σκότωσαν περισσότερους Παλαιστίνιους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών παιδιών.

Οι αντίπαλοι της καταστροφής της Γάζας από το Ισραήλ και της δολοφονίας δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτών θα πουν ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά μιλούν πολύ αργά.

Πολλοί από αυτούς έχουν πραγματοποιήσει μήνες διαδηλώσεων διαμαρτυρόμενοι για τους θανάτους και την καταστροφή στη Γάζα - και για περισσότερες δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων και δήμευση γης στη Δυτική Όχθη, την άλλη πλευρά των παλαιστινιακών εδαφών, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιδρομών από ένοπλους Εβραίους εποίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά μερικές φορές στην πολιτική του πολέμου, ένα μεμονωμένο περιστατικό φέρει συμβολική δύναμη που διευκρινίζει και κρυσταλλώνεται τόσο έντονα που μπορεί να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση. Αυτή τη φορά ήταν η δολοφονία στις 23 Μαρτίου από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα 15 παραϊατρικών και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αυτό συνέβη αφότου το Ισραήλ, στις 18 Μαρτίου, παραβίασε την εκεχειρία που είχε τηρηθεί για δύο μήνες με μια σειρά μαζικών αεροπορικών επιδρομών.

Πέντε ημέρες μετά την έναρξη του ανανεωμένου πολέμου, μια ισραηλινή μονάδα επιτέθηκε στην ιατρική συνοδεία και κάλυψε με άμμο τους άνδρες που είχαν σκοτώσει και τα γεμάτα σφαίρες οχήματά τους. Η ισραηλινή εκδοχή για το τι συνέβη αποδείχθηκε αναληθής όταν ένα κινητό τηλέφωνο ανακτήθηκε από ένα πτώμα στον ομαδικό τάφο.

Ο ιδιοκτήτης του είχε βιντεοσκοπήσει το περιστατικό πριν σκοτωθεί. Αντί να αποδείξει τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης αποτελούσαν πιθανή απειλή για τους Ισραηλινούς μάχιμους στρατιώτες, το βίντεο από τον τάφο έδειξε ότι τα σαφώς σηματοδοτημένα και καλά φωτισμένα ασθενοφόρα και οχήματα έκτακτης ανάγκης δέχτηκαν συστηματικές επιθέσεις μέχρι που σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτά σκοτώθηκαν.

Η ανησυχία έχει αυξηθεί ραγδαία από τότε, όχι μόνο μεταξύ των συνηθισμένων αντιπάλων του Ισραήλ. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μακρόν της Γαλλίας, έχουν σκληρύνει τη γλώσσα τους. Η δήλωση που ζητά τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης είναι η πιο σκληρή κριτική τους προς το Ισραήλ μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ανώτερη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις τους μου είπε ότι η σκληρή γλώσσα αντανακλούσε μια «πραγματική αίσθηση αυξανόμενης πολιτικής οργής για την ανθρωπιστική κατάσταση, για την υπέρβαση ενός ορίου και για το ότι αυτή η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να ενεργεί ατιμώρητα».

Ακόμα πιο δυσοίωνο για το Ισραήλ είναι ότι η δήλωση αναφέρει ότι «δεν θα μείνουμε άπραγοι ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου επιδιώκει αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες. Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς του στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση».

Δεν διευκρινίζουν ποιες μπορεί να είναι αυτές. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι μια πιθανότητα. Ένα μεγαλύτερο βήμα θα ήταν η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους.

Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στα 148 άλλα κράτη που το έχουν πράξει σε μια διάσκεψη στην οποία συμπροεδρεύει με τη Σαουδική Αραβία στη Νέα Υόρκη στις αρχές Ιουνίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης συζητήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης με τη Γαλλία.

Το Ισραήλ, αντιδρώντας σθεναρά, τους έχει πει ότι θα χαρίσουν στη Χαμάς μια νίκη. Αλλά ο τόνος της δήλωσης που έκαναν οι Γάλλοι, οι Καναδοί και οι Βρετανοί υποδηλώνει ότι το Ισραήλ χάνει την ικανότητά του να τους ασκεί πιέσεις.

 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ