Κόσμος

Τι πραγματικά σημαίνει η δασμολογική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας;

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν σε εκεχειρία για τη μείωση των δασμών εισαγωγής σε αγαθά που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο οποίος έχει προκαλέσει σοκ που επηρεάζουν αμέτρητες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Να τι σημαίνουν όλα αυτά.

Τι έχει ανακοινωθεί;

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα επιβεβαίωσαν τη μείωση των δασμών που επέβαλαν η μία στην άλλη μετά την αρχική κλιμάκωση από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα φέτος.

Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη ακύρωση ορισμένων δασμών και την αναστολή άλλων για 90 ημέρες, έως τις 14 Μαΐου, από τα δύο έθνη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αμερικανικοί δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές θα μειωθούν από 145% σε 30%, ενώ οι κινεζικοί δασμοί σε ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές θα μειωθούν από 125% σε 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα έχει επίσης αναστείλει και καταργήσει άλλα μη δασμολογικά αντίμετρα, όπως η εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών στις ΗΠΑ, τα οποία έθεσε σε εφαρμογή σε απάντηση στην αρχική κλιμάκωση.

Τα μέτρα των ΗΠΑ εξακολουθούν να περιλαμβάνουν ένα επιπλέον ποσοστό 20% που στοχεύει στην άσκηση πίεσης στο Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να περιορίσει το παράνομο εμπόριο φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς φαρμάκου.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τις συνομιλίες των δύο χωρών στην Ελβετία, τις πρώτες μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ο Τραμπ πυροδότησε τον τελευταίο πόλεμο δασμών.

Τι συμβαίνει μετά από 90 ημέρες;

Η προσπάθεια πρόβλεψης των επόμενων βημάτων σε αυτόν τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τους τελευταίους μήνες ήταν, το λιγότερο που μπορώ να πω, δύσκολη.

Αλλά αυτή είναι μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου και έχει χαιρετιστεί ευρέως.

Ακόμα κι αν οι ανασταλμένοι δασμοί επαναφέρονται μετά από 90 ημέρες, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των δασμών που ανακοινώθηκαν μετά την Ημέρα Απελευθέρωσης έχει ακυρωθεί, οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα θα αυξηθούν μόνο στο 54% και οι κινεζικοί δασμοί στις ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 34%.

Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων πρόκειται να συνεχιστούν, επομένως ενδέχεται να επιτευχθεί περαιτέρω συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, δήλωσε ότι η συναίνεση και από τις δύο χώρες ήταν ότι «καμία πλευρά δεν επιθυμεί αποσύνδεση», ενώ το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν ένα βήμα για να «τεθούν τα θεμέλια για τη γεφύρωση των διαφορών και την εμβάθυνση της συνεργασίας».

Έτσι, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ακούγονται πιο φιλικές, αλλά όπως έχουμε δει μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια αυτής της προεδρίας Τραμπ, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα.

 

Ποια αγαθά εμπορεύονται μεταξύ τους οι ΗΠΑ και η Κίνα;

Με μια λέξη - πολλά.

Το 2024, η μεγαλύτερη κατηγορία αγαθών που εξήχθησαν από τις ΗΠΑ στην Κίνα ήταν η σόγια – η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατροφή των περίπου 440 εκατομμυρίων χοίρων της Κίνας. Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης φαρμακευτικά προϊόντα και πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα εξήγαγε μεγάλους όγκους ηλεκτρονικών ειδών, υπολογιστών και παιχνιδιών.

Η μεγαλύτερη κατηγορία εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα είναι τα smartphones, αντιπροσωπεύοντας το 9% του συνόλου. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των smartphones είναι Apple iPhones που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αγοράζουν πολύ περισσότερα από την Κίνα (440 δισεκατομμύρια δολάρια) από ό,τι της πουλάνε (145 δισεκατομμύρια δολάρια), κάτι με το οποίο ο Τραμπ είναι εδώ και καιρό δυσαρεστημένος.

Η συλλογιστική του, εν μέρει για την εισαγωγή δασμών, και μάλιστα υψηλότερων, σε χώρες που πουλάνε περισσότερα στις ΗΠΑ από ό,τι αγοράζουν, είναι να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, να αυξήσει το ποσό των φόρων που εισπράττονται και να ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης.

Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της ποσότητας αγαθών που μεταφέρονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά οι επενδυτές πιστεύουν ότι η εκεχειρία θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, με τις μετοχές μερικών από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο να σημειώνουν άνοδο.

Έχει κερδίσει κάποια από τις δύο πλευρές;

Οι πολιτικοί και των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει και αναμφίβολα θα συνεχίσουν να διεκδικούν τη νίκη επί αυτής της εκεχειρίας.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα αποκαλούν αυτή την συμφωνία κοινή, οι άνθρωποι στο Πεκίνο θα την ερμηνεύσουν ως την υποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από τους δασμούς, σύμφωνα με την Γιάνκα Έρτελ, διευθύντρια του προγράμματος Ασίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επιστρέψαμε στο σημείο μηδέν, τώρα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, αλλά η Κίνα βρίσκεται σε ψυχολογικά ισχυρότερη θέση τώρα από ό,τι πριν», είπε.

Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν ότι ο δασμολογικός συντελεστής στις κινεζικές εισαγωγές, αν και χαμηλότερος, εξακολουθεί να είναι υψηλός στο 30%.

«Αυτή η εμπορική συμφωνία αποτελεί νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύοντας την απαράμιλλη εμπειρία του Προέδρου Τραμπ στην εξασφάλιση συμφωνιών που ωφελούν τον αμερικανικό λαό», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οικονομολόγοι της Deutsche Bank έχουν προτείνει τη μείωση των δασμών, και η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας σχετικά με αυτούς , σημαίνει ότι υπάρχει «πιθανό όριο και κατώτατο όριο» στα επιτόκια του Τραμπ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία από τις λιγότερο ανισόρροπες σχέσεις με τις ΗΠΑ και τώρα έχει καθολικό δασμολογικό συντελεστή 10%. Η Κίνα έχει μία από τις πιο ανισόρροπες σχέσεις και τώρα έχει δασμολογικό συντελεστή 30%», δήλωσε ο Τζορτζ Σαραβέλος, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος στην επενδυτική τράπεζα.

«Είναι λογικό ότι αυτοί οι δύο αριθμοί θέτουν τώρα τα όρια για το πού θα καταλήξουν οι αμερικανικοί δασμοί φέτος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ