Κόσμος

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Όλος ο πληθυσμός της Γάζας διατρέχει μεγάλο κίνδυνο λιμού

Μια αξιολόγηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ αναφέρει ότι ο πληθυσμός της Γάζας, περίπου 2,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, διατρέχει «κρίσιμο κίνδυνο» λιμού και αντιμετωπίζει «ακραία επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας», καθώς συνεχίζεται ο ισραηλινός αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η τελευταία έκθεση της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) ανέφερε ότι υπήρξε «σημαντική επιδείνωση» από τον Οκτώβριο του 2024, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λιμός επί του παρόντος.

Η δίμηνη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «οδήγησε σε μια προσωρινή αναστολή» στη Γάζα, ανέφερε η έκθεση, αλλά οι ανανεωμένες εχθροπραξίες και ο ισραηλινός αποκλεισμός της βοήθειας - που συνεχίζεται από τις αρχές Μαρτίου - είχαν «αντιστρέψει» οποιεσδήποτε βελτιώσεις.

Περίπου 244.000 άνθρωποι βιώνουν αυτή τη στιγμή τα πιο σοβαρά ή «καταστροφικά» επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, ανέφερε, και ζήτησε επείγουσα δράση για την αποτροπή του «ολοένα και πιο πιθανού» κινδύνου λιμού.

Το Ισραήλ ανανέωσε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα στα μέσα Μαρτίου και έχει εμποδίσει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και άλλης βοήθειας στη Γάζα για 70 ημέρες, λέγοντας ότι ασκεί πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αποκλεισμός έχει καταδικαστεί διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι διαθέτει προμήθειες στα συνοριακά περάσματα της Γάζας, έτοιμες να εισέλθουν εάν το επιτρέψει το Ισραήλ. Οργανισμοί βοήθειας έχουν δηλώσει ότι ο αποκλεισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου και ισοδυναμεί με πολιτική λιμοκτονίας.

Η αξιολόγηση της IPC, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, διαπίστωσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι - ή ένας στους πέντε - αντιμετωπίζουν λιμό στη Γάζα. Ανέφερε ότι σχεδόν 71.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών αναμένεται να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό τους επόμενους 11 μήνες έως τον Απρίλιο του 2026.

Πρόσθεσε: «Πολλά νοικοκυριά καταφεύγουν σε ακραία μέτρα για να βρουν τροφή, όπως η επαιτεία και η συλλογή σκουπιδιών για να τα πουλήσουν και να αγοράσουν κάτι να φάνε».

Η έκθεση ανέφερε ότι η τρέχουσα κατάσταση, σε σύγκριση με την ανάλυσή της του Οκτωβρίου 2024, αντιπροσωπεύει «μια σημαντική επιδείνωση σε μια από τις πιο σοβαρές επισιτιστικές και διατροφικές κρίσεις στον κόσμο, η οποία οφείλεται σε συγκρούσεις και χαρακτηρίζεται από ανείπωτο ανθρώπινο πόνο».

Η ανάλυσή της διαπίστωσε ότι 1,95 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 93% του πληθυσμού της Γάζας, ζουν υπό υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων 244.000 που βιώνουν «καταστροφικά» επίπεδα.

Η IPC ​​- μια παγκόσμια πρωτοβουλία οργανισμών του ΟΗΕ, ομάδων βοήθειας και κυβερνήσεων - είναι ο κύριος μηχανισμός που χρησιμοποιεί η διεθνής κοινότητα για να συμπεράνει εάν συμβαίνει λιμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει κρίση πείνας στη Γάζα λόγω της ποσότητας βοήθειας που εισήλθε κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Αυτό έρχεται καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τον Ισραηλινοαμερικανό όμηρο Ένταν Αλεξάντερ στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η οργάνωση δήλωσε ότι στόχος της ήταν επίσης να διευκολύνει μια συμφωνία για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν έχει δεσμευτεί για καμία κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο για έναν «ασφαλή διάδρομο» για την απελευθέρωση του κ. Αλεξάντερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φτάνει στη Μέση Ανατολή την Τρίτη και το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τη στρατιωτική του επίθεση εναντίον της Χαμάς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της επίσκεψής του.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα σχέδια για την εκτεταμένη επίθεσή τους περιλαμβάνουν την επ' αόριστον κατάληψη ολόκληρης της επικράτειας, τον βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων προς τα νότια και την ανάληψη της διανομής της βοήθειας από ιδιωτικές εταιρείες , παρά την αντίθεση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών εταίρων του , οι οποίοι λένε ότι δεν θα συνεργαστούν επειδή φαίνεται να «οπλίζουν» την βοήθεια.

Στην έκθεσή της, η IPC ανέφερε ότι τα σχέδια διανομής βοήθειας εκτιμώνται ως «εξαιρετικά ανεπαρκή» και αναμενόταν ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα «αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση στις προτεινόμενες τοποθεσίες διανομής».

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και περισσότεροι από 250 κρατήθηκαν όμηροι. Περίπου 59 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων πιστεύεται ότι έως και 24 είναι ζωντανοί.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει σκοτώσει 52.862 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ