Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Live από το Βατικανό! Έκλεισαν οι πύλες της Καπέλα Σιξτίνα, ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία για τον νέο Πάπα (upd)

Η μεγάλη ημέρα έφτασε. Οι πύλες της Καπέλα Σιξτίνα έκλεισαν και οι 133 καρδινάλιοι άρχισαν να ψηφίζουν για την ανάδειξη του 267ου Ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα ακούστηκε το «extra omnes» - όλοι έξω και η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε. 
Προκειμένου να εκλεγεί ένας υποψήφιος απαιτείται να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων. Ήδη, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που περιμένουν να δουν το χρώμα του καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα: Μαύρος- που σημαίνει ότι η ψηφοφορία απέβη άκαρπη, λευκός, που σημαίνει ότι αναδείχθηκε νέος Ποντίφικας.  Σήμερα, πάντως, δεν αναμένεται εκλογή. 

Νωρίτερα, οι καρδινάλιοι είχαν μπει ψέλνοντας στην Καπέλα Σιξτίνα. Ο κάθε καρδινάλιος διάβασε τον όρκο του Κονκλαβίου, στον οποίο υποσχέθηκε να τηρήσει μυστικό οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την εκλογή. Επίσης ορκίζονται πως όποιος από αυτούς εκλεγεί Πάπας θα εκτελέσει πιστά το ανώτερο αξίωμα του ποιμένα της Καθολικής Εκκλησίας.

Δείτε live: 

 

Τα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν τις περασμένες ημέρες, «φαβορί» παραμένει ο Ιταλός καρδινάλιος και επί δώδεκα χρόνια πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν. Ήταν στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου, αλλά θεωρείται σε θέση να συμπεριλάβει στη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας και κληρικούς, οι οποίοι δεν είναι αμιγώς προοδευτικής κατεύθυνσης.

Παράλληλα, μεγάλες πιθανότητες εκλογής, μεταξύ των άλλων, θεωρείται ότι συγκεντρώνουν ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Τάγκλε. Μετριοπαθέστερος, με μεγάλη πείρα στον διαθρησκειακό διάλογο ο πρώτος, πιο πιστός στη γραμμή του Αργεντινού εκλιπόντα Ποντίφικα ο δεύτερος,όπως αναφέρει η Deutsche Welle


Όλα αυτά όμως θα μπορούσαν να ανατραπούν κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, αφού μάλιστα γνωστό ιταλικό ρητό μας υπενθυμίζει ότι «όποιος εισέρχεται στη Σιξτίνα ως φαβορί να εκλεγεί Πάπας, τελικά βγαίνει από την αίθουσα ως απλός καρδινάλιος».

Πολλοί διερωτώνται πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία εκλογής του επόμενου Αγίου Πατέρα των Καθολικών. Μια λογική πρόβλεψη, δεδομένων των προηγούμενων κονκλαβίων, θα ήταν δύο με τρεις ημέρες. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις.

Οι Ευρωπαίοι καρδινάλιοι είναι περισσότεροι, δηλαδή 53, αλλά φέρονται να είναι αρκετά διχασμένοι. Οι Ασιάτες είναι συμπαγέστεροι, αλλά δεν ξεπερνούν τους 23. Οι δε συντηρητικοί, περίπου 20, δεν είναι σε θέση να εκλέξουν Ποντίφικα, αλλά μπορεί να προσφέρουν την υποστήριξή τους σε κάποιο από τα «φαβορί».

Χρειάζεται λίγη υπομονή και πίστη στο ότι, όπως λέει η Εκκλησία της Ρώμης, το Άγιο Πνεύμα θα φωτίσει τους εκλέκτορες, ώστε να κάνουν τη σοφότερη και χρησιμότερη επιλογή.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Η απόφαση του Ν. Δένδια για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θυμίζουν ακριβώς την σύνθεση των δυνάμεων μας το 1940

“Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών’, δήλωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...
polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Καλύτερα να πολεμήσουμε για εσάς!» Ουκρανοί αιχμάλωτοι στρατιώτες παρακάλεσαν τους Ρώσους να μην τους επιστρέψουν στην Ουκρανία -Ποιος ο λόγος

Ούτε οι ίδιοι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, Ρώσος εξηγεί τον λόγο
Ελληνοτουρκικά 0

Καθηγητής του ΕΛΙΑΜΕΠ: Ορθώς η Ελλάδα περιορίστηκε αυστηρά εντός των χωρικών της υδάτων στο θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες (Βίντεο)

Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να αυξήσει την ΑΟΖ της στα 12 μίλια και θα το κάνει για να επιβιώσουν οι επόμενες γενιές από το...