Κόσμος

Εντάλματα σύλληψης κατά των Ρώσων αξιωματούχων Σοϊγκού και Γκερασίμοφ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) που εδρεύει στη Χάγη εξέδωσε σήμερα εντάλματα σύλληψης κατά του Σεργκέι Σοϊγκού, του πρώην υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, και του Βαλέρι Γκερασίμοφ, Αρχηγού του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου, για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Τα δύο εντάλματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου σε τέσσερα.

Σημειώνεται ότι το ΔΠΔ έχει εκδώσει προηγουμένως εντάλματα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσίδα αξιωματούχο Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Το 2021 η Ρωσίδα Μπέλοβα είχε διοριστεί από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Είναι το πρόσωπο που κατηγορείται ότι οργάνωσε την αρπαγή παιδιών από τις ουκρανικές περιοχές oι οποίες κατελήφθησαν από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει το CNN, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των Σοιγκού και Γκερασίμοφ εκδόθηκαν επειδή οι δικαστές θεώρησαν ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι υπεύθυνοι για «πυραυλικά χτυπήματα που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατά της ουκρανικών ηλεκτρικών υποδομών» από τις 10 Οκτωβρίου του 2022 έως τις 9 Μαρτίου του 2023.

«Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, ένας μεγάλος αριθμός χτυπημάτων εναντίον πολλών σταθμών και υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε πολλές τοποθεσίες στην Ουκρανία», πρόσθεσε σε απόφασή του το δικαστήριο.

Πέρυσι, το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για προσωπική ευθύνη σχετικά με τις απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...