Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ιβηρικός λύγκας: Δεν απειλείται πια με εξαφάνιση - Αύξηση του πληθυσμού του σε Ισπανία - Πορτογαλία

Mακριά από τον κίνδυνο εξαφάνισης βρίσκεται πλέον ο ιβηρικός λύγκας, μιας και οι πληθυσμοί του άγριου ζώου έχουν πλέον επανέλθει σε μη ανησυχητικά επίπεδα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. 

Τα ενθαρρυντικά για το βασίλειο των ζώων νέα γνωστοποίησε η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (ICUN), αναφέροντας, μάλιστα, ότι η αλλαγή του καθεστώτος ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας δεκαετιών, στην οποία συνέβαλαν η ΕΕ, οι περιφερειακές και εθνικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καθώς και ΜΚΟ για την άγρια φύση και τοπικούς πληθυσμούς.

Περίπου 25 χρόνια πριν, υπήρχε η ανησυχία ότι ο ιβηρικός λύγκας βρισκόταν μια ανάσα από την εξαφάνιση, αλλά σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός του λύγκα στη χερσόνησο αυξήθηκε από μόλις 94 το 2002 σε 2.021 ζώα πέρυσι, με τη συντριπτική πλειοψηφία - σχεδόν το 86% - να βρίσκεται στην Ισπανία, αναφέρει ο Guardian. 

Ο αριθμός των ιβηρικών λυγκών – ή αλλιώς Lynx pardinus- μειώθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, καθώς χιλιάδες θανατώθηκαν λόγω των νόμων της εποχής του Φράνκο για την απαλλαγή από τα πλάσματα που θεωρούνταν παραστιτικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλοι εξαφανίστηκαν εξαιτίας της καταστροφικής, λόγω ασθενειών, μείωσης των πληθυσμών των κουνελιών που αποτελούν το 90% της διατροφής του λύγκα και εξαιτίας της καταστροφής των βιοτόπων της άγριας γάτας.

Ο Craig Hilton-Taylor, επικεφαλής της μονάδας του κόκκινου καταλόγου της IUCN, δήλωσε ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται σε προσεκτικές, συνεργατικές πρωτοβουλίες για την επέκταση και τη διαφοροποίηση του αριθμού και των πληθυσμών του λύγκα σε διάφορες περιοχές, την αύξηση του αριθμού των κουνελιών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...