Κόσμος

Ισπανία: Το παλαιότερο κρασί του κόσμου σε υγρή μορφή βρέθηκε μέσα σε τεφροδόχο με ρωμαϊκά λείψανα!

Το παλαιότερο κρασί που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην αρχική του, υγρή μορφή έχει κοκκινοκαφέ χρώμα και βρέθηκε μέσα τεφροδόχο στη νότια Ισπανία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τεφροδόχος στην Ισπανία με το κρασί περιείχε, μεταξύ άλλων, τα αποτεφρωμένα οστά ενός Ρωμαίου.

Η ανάλυση από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα έδειξε ότι το αρχαίο καστανόξανθο υγρό μέσα στην τεφροδόχο – το οποίο βρέθηκε σε έναν άθικτο ρωμαϊκό τάφο που ανακαλύφθηκε κατά λάθος στην πόλη Carmona της Ανδαλουσίας πριν από πέντε χρόνια –  είναι τοπικό κρασί τύπου sherry.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το sherry είναι ένα ισπανικό, ενισχυμένο κρασί που παράγεται από ποικιλίες λευκών σταφυλιών, που καλλιεργούνται κοντά στην πόλη Jerez de la Frontera, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας

Πριν από την ανακάλυψη, η οποία αναφέρεται στο Journal of Archaeological Science: Reports, το παλαιότερο κρασί που είχε ανακαλυφθεί σε υγρή κατάσταση ήταν ένα μπουκάλι κρασιού Speyer, το οποίο βρέθηκε σε έναν ρωμαϊκό τάφο κοντά στη γερμανική πόλη Speyer το 1867 και χρονολογείται περίπου του 325 μ.Χ.

Η ισπανική τεφροδόχος ανακαλύφθηκε το 2019 μετά από εργασίες που έκανε μια οικογένεια που στο σπίτι της στην Carmona και έπεσε πάνω σε έναν βυθισμένο αρχαίο τάφο.

«Είναι ένας βυθισμένος τάφος που ανασύρθηκε από τον βράχο, γεγονός που του επέτρεψε να παραμείνει όρθιος για 2.000 χρόνια», δήλωσε ο José Rafael Ruiz Arrebola, οργανικός χημικός στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα που ηγήθηκε της ανάλυσης του κρασιού.

Ο τάφος δεν είχε αποκαλύψει όλα τα μυστικά του 

Αν και ο τάφος έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι, όταν οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα κρυστάλλινο μπουκάλι σε μια από τις τεφροδόχους που περιείχε ένα ρωμαϊκό άρωμα 2.000 ετών, δεν είχε αποκαλύψει όλα τα μυστικά του:

«Υπήρξε μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη όταν οι αρχαιολόγοι άνοιξαν την τεφροδόχο και είδαν ότι ήταν γεμάτη υγρό», είπε ο Ruiz Arrebola.

Μόλις ο Ruiz Arrebola και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τα πέντε περίπου λίτρα κοκκινωπού υγρού στη γυάλινη φιάλη μέσα στο δοχείο δεν είχαν προέλθει από συμπύκνωση ή πλημμύρα, και ξεκίνησαν να το αναλύσουν. Οι δοκιμές έδειξαν ότι είχε PH 7,5 – κοντά σε αυτό του νερού – και περιείχε χημικά στοιχεία πολύ παρόμοια με εκείνα των σημερινών κρασιών.

Ο Ruiz Arrebola παραδέχεται ότι μεταξύ σοβαρού και αστείου πρότεινε στον επικεφαλής αρχαιολόγο, Juan Manuel Román, να πιουν «ένα μικρό ποτήρι» για να γιορτάσουν την ανακάλυψη. «Δεν είναι καθόλου τοξικό – κάναμε τη μικροβιολογική ανάλυση», είπε.

«Αλλά θα είχα ενδοιασμούς γι’ αυτό διότι αυτό το κρασί πέρασε 2.000 χρόνια με το αποτεφρωμένο σώμα ενός νεκρού Ρωμαίου. Το υγρό είναι λίγο θολό λόγω των υπολειμμάτων

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...