Κόσμος

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη ενοχλήθηκαν για το ουγγρικό βέτο στη βοήθεια προς την Ουκρανία

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους τη Δευτέρα σε σχέση με το συστηματικό μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής βοήθειας από την Ουγγαρία προς την Ουκρανία, βοήθεια που χρειάζεται επειγόντως το Κίεβο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 «Απευθύνω έκκληση στην Ουγγαρία να επιτρέψει επιτέλους ξανά βοήθεια στην Ουκρανία, για να διατηρηθεί η ειρήνη», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Annalena Baerbock, πριν από μια συνάντηση με τους ομολόγους της της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την οποία οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν τον Μάρτιο να αυξήσουν κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, μπλοκάρεται πλήρως από το ουγγρικό βέτο. Αυτή η βοήθεια, συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, περνά μέσω ενός ταμείου ad hoc, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης (EPF στα αγγλικά), επίσης μπλοκαρισμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι μια μεμονωμένη χώρα, η οποία δέχθηκε αυτό το ποσό στο τραπέζι των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (από την ΕΕ) πριν από λίγους μήνες, θα πρέπει τώρα να μπλοκάρει αυτήν την κρίσιμη βοήθεια για την Ουκρανία», κατήγγειλε επίσης ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας, Hadja Lahbib.

 Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το EPF για να μεταφέρουν στο Κίεβο τα έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που “πάγωσαν» στην ΕΕ. Τα έσοδα αυτά αντιπροσωπεύουν μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αλλά και αυτή τη φορά, κανείς δεν ξέρει πώς αυτό το ποσό θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει την Ουκρανία να αγοράσει όπλα, δεδομένου ότι ολόκληρος ο μηχανισμός μπλοκάρεται από το ουγγρικό βέτο.

 Περίπου «το 41% ​​όλων των αποφάσεων που λαμβάνει η ΕΕ για την Ουκρανία είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένες από την Ουγγαρία», κατήγγειλε τη Δευτέρα ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

 Η Ουγγαρία βάζει επίσης φρένο στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών θέλει να συμβεί πριν από τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η Βουδαπέστη πάντα υπολόγιζε ότι δεν πληρούνται ακόμη όλες οι προϋποθέσεις.

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός από το 2010, αύξησε γενικά το βέτο της σε αποφάσεις μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που η Βουδαπέστη επικρίνει και λέει ότι θέλει να αναθεωρήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ