Κόσμος

Βραζιλία: Τηλεοπτικό σποτ Λούλα καταγγέλλει σχέδιο Τραμπ, υπέρ του Μπολσονάρου

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, περιλαμβάνεται μία έντονη επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο για απόπειρα «αποικιοποίησης» της χώρας και για την ιδιοποίηση των φυσικών της πόρων μέσω παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η σοβαρή αυτή καταγγελία διατυπώθηκε μέσω τηλεοπτικού και διαδικτυακού διαφημιστικού σποτ της καμπάνιας του Λούλα, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της αμερικανικής ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία αυξάνονται.

Στο βίντεο τονίζεται ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του ακροδεξιού υποψηφίου Φλάβιο Μπολσονάρου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στη Λατινική Αμερική. Ο Λούλα, μέσω αναρτήσεών του, υπογράμμισε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος είναι έτοιμος να παραδώσει τον πλούτο της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναφέροντας τη Βραζιλία σε καθεστώς αποικίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψηφίους να είναι σε ισοπαλία λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της εκλογών στις 4 Οκτωβρίου, γεγονός που δημιουργεί τεταμένο κλίμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις, περιλαμβάνοντας την επιβολή δασμών 25% στα προϊόντα της Βραζιλίας, που προκάλεσε την αντίδραση του Λούλα και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου διακήρυξε ότι η βραζιλιανική δημοκρατία ανήκει αποκλειστικά στον λαό της.

Ανησυχίες για αμερικανική παρέμβαση εκφράζουν όχι μόνο οι αριστερά πολιτικοί, αλλά και άλλοι συντηρητικοί υποψήφιοι, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο μετατροπής της Βραζιλίας σε αμερικανικό προτεκτοράτο λόγω των σπάνιων γαιών.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, πολλές Αμερικανοί βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης των θεσμών της Βραζιλίας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς περί σχεδίου υπονόμευσης ως ανυπόστατα ψεύδη. Παρ’ όλα αυτά, η πλευρά του Λούλα προετοιμάζει κινητοποιήσεις στους δρόμους, καλώντας τη βραζιλιανική κοινωνία να περιφρουρήσει τη διαδικασία εκλογών και την εθνική κυριαρχία της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

Αποκάλυψη για δήλωση Γκιλφόιλ σε Παπασταύρου: «Μπορούμε να αλλάξουμε κυβέρνηση σε όποια χώρα θέλουμε» - Μεγάλες αντιδράσεις από το περιστατικό

Ο προσωπικός δικηγόρος της Αμερικανίδας Πρέσβη διέψευσε κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη περιγραφή του διαλόγου αυτού