Κόσμος

Ζητείται κατάσκοπος: Η BND αναζητά τον επόμενο "James Bond" σε νέους της ψηφιακής εποχής ακόμα και με μερική απασχόλη

Η Bundesnachrichtendienst (BND), η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να καλύψει τις κενές θέσεις στην ηλικία της νεολαίας επιλέγοντας την εξ αποστάσεως εργασία ή τα smartphones.

Η Υπηρεσία μάλιστα προσφέρει «Flexible Arbeitszeit und Teilzeitregelungen» (Ευέλικτο ωράριο εργασίας και ρυθμίσεις μερικής απασχόλησης) σε πιθανές προσλήψεις.

Μιλώντας στους EurAsian Times, ο επικεφαλής της BND, Bruno Kahl, δήλωσε: «Είναι δύσκολο. Αλλά πηγαίνουμε και στα Πανεπιστήμια για να προσελκύσουμε ταλέντα».

Ο Kahl παρευρέθηκε σε μια έκθεση BND στη Γερμανική Καγκελαρία στο πλαίσιο των εορτασμών σε όλο το Βερολίνο καθώς το γερμανικό σύνταγμα συμπληρώνει 75 χρόνια.

Στο παρελθόν, ο επικεφαλής της BND έχει εκφράσει την απογοήτευση του, για το ότι η Generation Z αναζητά εξ αποστάσεως εργασία, ως συνέπεια της πανδημίας και την αδυναμία της να αποχωριστεί το κινητό της.

"Δεν χρειάζεται κάποιοςνα έχει «τέλειες δυνατότητες 007" για να ενταχθεί στο BND, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλλον εξαρτάται από το πτυχίο που έχει ο υποψήφιος. Έτσι, αν κάποιος έχει ολοκληρώσει επαγγελματική κατάρτιση ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό, έχει την τέλεια ευκαιρία να γίνει ο Γερμανός… Τζέιμς Μποντ!

Οι ειδικοί πληροφορικής είναι περιζήτητοι

Φυσικά, οι ειδικοί πληροφορικής έχουν ιδιαίτερη ζήτηση αναφέρει η Tagesschaul. Όπως ο Λουκ. Ο Λούκας δεν λέγεται Λούκας, αλλά, όπως όλοι εδώ, έχει αρκετές ταυτότητες. Ο Λούκας φοράει αλογοουρά και τατουάζ και δίνει τον τίτλο της δουλειάς του: «Hacker at the BND».

Ο Λούκας εισβάλλει σε διεθνή δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, για να μάθουν πόσο μακριά είναι με τα όπλα τους. Είναι, ας πούμε, ένα γερμανικό αντίστοιχο της τρέχουσας υπόθεσης κατά την οποία η συνομιλία των Γερμανών αξιωματικών παραβιάστηκε από Ρώσους.

Γιατί τώρα ο Λούκας το κάνει αυτό για τους δημοσίους υπαλλήλους και όχι όπως έκανε παλιά στον ιδιωτικό τομέα;

Η απάντησή του: "Όταν εργάζομαι ως χάκερ σε επιχειρήσεις, είναι πολύ διασκεδαστικό γιατί κερδίζω πολλά χρήματα. Αλλά τι μπορώ να κάνω στο BND, ότι διεισδύω σε ένα δίκτυο στο εξωτερικό, σε αυτόν τον βαθμό και με αυτόν τον επαγγελματισμό - Δεν μπορώ να το κάνω πουθενά αλλού».

Δεν είναι μόνο τα χρήματα για αυτόν. «Ο τρόπος που δουλεύω τώρα έχει νόημα και δεν είναι μόνο ο προσωπικός μου εμπλουτισμός», λέει ο Λούκας.

Οι αποτυχίες 

Η BND έχει τεθεί υπό έλεγχο επειδή απέτυχε να προβλέψει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας έχει επικριθεί για την αποτυχία να εκδώσει ισχυρές προειδοποιήσεις, ενώ αξιωματούχοι της BND υποστήριξαν ότι οι προειδοποιήσεις τους δεν εισακούστηκαν.

Καθώς οι Γερμανοί βουλευτές χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό του 2024, η BND δυσκολεύτηκε να στρατολογήσει λόγω έλλειψης οικονομικής ορατότητας και των ολοένα και πιο αυστηρών απαιτήσεων της κυβέρνησης για την πολιτική φύλου.

Το 2024 της δόθηκε δημοσιονομική πακέτο 1,08 εκατ. ευρώ.

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης κατηγορηθεί για πολιτικοποίηση και νωθρότητα. Μια πρόσφατη έκθεση του γερμανικού κοινοβουλίου για το BND έρχεται σε μια περίοδο που οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Πολιτικοί σχολιαστές και μέσα ενημέρωσης τους κατηγόρησαν ότι πολιτικοποιούν τις εγχώριες πληροφορίες και την εσωτερική βραδύτητα.
Το 2023, η BND δέχτηκε πυρά επειδή έμαθε πολύ αργά για την απόπειρα πραξικοπήματος της Ομάδας Βάγκνερ στη Ρωσία.
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, σε μια εθνική πολιτική συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε για την ξένη υπηρεσία πληροφοριών της χώρας και την απάντησή της στην εξέγερση των μισθοφόρων της Ομάδας Βάγκνερ στη Ρωσία, είπε ότι η BND «δεν γνώριζε, φυσικά, εκ των προτέρων» για γεγονότα που επρόκειτο να ξεδιπλωθούν.

Οι δικαιολογίες

Το BND, ωστόσο, απέκρουσε την κριτική και είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε πολλές φορές για τις κλιμακωτές εντάσεις μεταξύ του αρχηγού Βάγκνερ Prigozhin και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu.
 

Ο Bruno Kahl διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας το 2016 από την τότε καγκελάριο Angela Merkel, αφού ανέτρεψε απροσδόκητα τον προηγούμενο επικεφαλής της BND.

Ο Kahl αντιμετώπισε τη σημαντική πρόκληση να κρατήσει το πρακτορείο απαλλαγμένο από σκάνδαλα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Kahl, η BND φέρεται να ήταν αργή κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Wagner. Δεν έγινε αντιληπτό από την υπηρεσία ούτε όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021 στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...