Κόσμος

G7: Οι ΥΠΟΙΚ εξετάζουν μέτρα για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας

Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από την G7, την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, οι οποίοι συναντώνται στην Στρέζα της Ιταλίας, ανέφεραν ότι «εξετάζουν τη λήψη μέτρων» ενόψει της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» της Κίνας, που πλημμυρίζει τις δυτικές αγορές με προϊόντα χαμηλού κόστους, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που είδε το AFP.

Οι ίδιοι εκφράζουν επίσης ανησυχίες για την «ευρεία χρήση από την Κίνα πολιτικών και πρακτικών εκτός αγοράς», που «βλάπτουν τους εργαζόμενους, τις βιομηχανίες μας και την οικονομική μας ανθεκτικότητα».

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε την Πέμπτη την G7 να σχηματίσει «ξεκάθαρο και ενιαίο μέτωπο» απέναντι στη «βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας, η οποία δημιουργεί «μακροοικονομικές ανισορροπίες», ζητώντας απαντήσεις από τις πληγείσες χώρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σκοπεύουν να «συνεχίσουν να παρακολουθούν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» στην Κίνα και σχεδιάζουν «να λάβουν μέτρα για ισότιμους όρους ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Την Παρασκευή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε την G7 να «παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για την προστασία των βιομηχανικών συμφερόντων της» ενάντια στην Κίνα καλώντας ωστόσο να αποφευχθεί ένας «εμπορικός πόλεμος».

Οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τον κίνδυνο οι τεράστιες επιδοτήσεις που χορηγεί η κινεζική κυβέρνηση σε τεχνολογίες, πράσινη ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και μπαταρίες, να οδηγήσουν σε ένα παλιρροϊκό κύμα προϊόντων χαμηλού κόστους σε όλο τον κόσμο που θα έθετε σε κίνδυνο τους ξένους ανταγωνιστές σε αυτούς τους τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου μια αξιοσημείωτη αύξηση των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα ύψους 18 δισ. δολαρίων, ιδίως ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες για αυτά τα οχήματα, καθώς και σε κρίσιμα μέταλλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συμμετέχει στις συνόδους κορυφής της G7 μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, έχει από την πλευρά της εμπλακεί σε αντιπαράθεση με την Κίνα, την οποία κατηγορεί ότι στρεβλώνει την ευρωπαϊκή αγορά πλημμυρίζοντας την με προϊόντα χαμηλού κόστους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ