Κόσμος

Γερμανία: Ο ΥΠΟΙΚ δεν αναμένει συμφωνία στην G7 για την χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

«Πολλά ανοιχτά ζητήματα» διαπιστώνει η κυβέρνηση της Γερμανίας σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ για την χρήση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την στήριξη της Ουκρανίας και δεν αναμένει να ληφθεί απόφαση στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7 που πραγματοποιείται στην Στρέζα της Ιταλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα, ανέδειξε ωστόσο ταυτόχρονα την πολυπλοκότητα και τις νομικές προκλήσεις που συνεπάγεται η χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. «Εξετάζουμε περαιτέρω προτάσεις, αλλά είμαστε κατ' αρχήν ικανοποιημένοι με ό,τι έχουμε ήδη επιτύχει - κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι εκτιμά την συνάντηση με τους ομολόγους του ως ευκαιρία προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις, αλλά δεν αναμένει να ληφθεί κάποια οριστική απόφαση, «καθώς το θέμα είναι περίπλοκο και υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Λίντνερ αναφέρθηκε πάντως στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως είπε, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και χρησιμοποιεί τα έσοδα από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. «Αυτό είναι νομικά ασφαλές και θα βοηθήσει γρήγορα την Ουκρανία», δήλωσε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει ως στόχο να ωθήσει τους ομολόγους της στην G7 σε συμφωνία επί σχεδίου το οποίο θα προωθεί τα κέρδη από τους τόκους σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την στήριξη της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την ίδια, εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών, οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα οριστικοποιηθούν έως τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στα μέσα Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...