Γκότλαντ και Πούτιν
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Από εκεί θα ξεκινήσει ο 3ος Παγκόσμιος; Σουηδός Αρχιστράτηγος: Ο Πούτιν γλυκοκοιτάζει το στρατηγικό νησί Γκότλαντ στη Βαλτική

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γλυκοκοιτάζει το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας στην Βαλτική Θάλασσα, μία επικράτεια στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Αυτό αποκάλυψε την Τετάρτη ο ανώτατος διοικητής του σουηδικού στρατού, στρατηγός Μίχαελ Μπιντέν, σύμφωνα με το Politico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις του Σουηδού ανώτατου στρατιωτικού έγιναν λίγο αφότου το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ένα πλάνο επέκτασης των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στην Βαλτική Θάλασσα. Λίγο αργότερα όμως το Κρεμλίνο απέσυρε το εν λόγω σχέδιο.

Η Μάχη για το Γκότλαντ

Το Γκότλαντ είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί της Σουηδίας και βρίσκεται σε μία στρατηγική περιοχή στην μέση της Βαλτικής Θάλασσας, μεταξύ της Στοκχόλμης και του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ. 

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας είχε ανακοινώσει την Τρίτη ένα σχέδιο επέκτασης των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στην Βαλτική Θάλασσα, κοντά στα ναυτικά σύνορα με την Λιθουανία και την Φινλανδία, ανησυχώντας την διεθνή κοινότητα.

Το εν λόγω έγγραφο διαγράφηκε εν τέλει από το διαδίκτυο, ωστόσο πρόλαβε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Συγκεκριμένα έδειχνε ανανεωμένες συντεταγμένες των ρωσικών υδάτινων συνόρων στην Βαλτική. Σήμερα η Ρωσία συνορεύει στην περιοχή με την Φινλανδία, την Σουηδία, την Δανία, την Πολωνία, την Λιθουανία, την Λετονία και την Εσθονία.

Το έγγραφο ανησύχησε το ΝΑΤΟ διότι έδειχνε κάποιες περιοχές της Φινλανδίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας να υπάγονται στα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις επικράτειες ήταν ο Κόλπος της Φινλανδίας. Να σας ενημερώσουμε πως οι συνοριαγραμμές της Βαλτικής καθορίστηκαν τον Ιανουάριο του 1985. 

«Είμαι βέβαιος πως ο Πούτιν γλυκοκοιτάζει το Γκότλαντ. Ο στόχος του Πούτιν είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας» είπε ο Μπιντέν, ανώτατος διοικητής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.

«Εάν η Ρωσία αποκτήσει τον έλεγχο και απομονώσει την Βαλτική Θάλασσα, οι ζωές μας στην Σουηδία και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με αυτήν την θάλασσα θα επηρεάζονταν πάρα πολύ. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» τόνισε ο στρατιωτικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Βαλτική Θάλασσα δεν μπορεί να γίνει παιδική χαρά του Πούτιν, από όπου θα τρομοκρατεί χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος να αναφέρουμε πως όλες αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις έλαβαν χώρα μία περίοδο που το ΝΑΤΟ λέγεται πως συζητά το ενδεχόμενο να αποκλείσει ναυτικά την Ρωσία από την Βαλτική Θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και αφορμή πολέμου για τη Μόσχα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ