Κόσμος

Νέα στρατιωτική βοήθεια 6,5 δις ευρώ από τη Σουηδία στην Ουκρανία - Συνεργασία Κίνας - Ρωσίας για «θανατηφόρα βοήθεια» προς την Ουκρανία καταγγέλει η Βρετανία

Η Κίνα προμηθεύει στη Ρωσία «θανατηφόρα βοήθεια» προς χρήση στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, κατήγγειλε χθες Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαψ.

«Έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται» στην κατασκευή στρατιωτικού «εξοπλισμού προορισμένου να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λονδίνο.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού και του βρετανικού στρατού είναι σε θέση να αποκαλύψουν πως παραδίδεται αυτή τη στιγμή θανατηφόρα βοήθεια από την Κίνα στη Ρωσία» προς χρήση «στην Ουκρανία», επέμεινε.

Κατά την άποψη του κ. Σαψ, το NATO είναι καιρός «να ξυπνήσει» και να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε κλίμακα συμμαχίας.

Τόνισε πως τα «δημοκρατικά κράτη» πρέπει να «υπερασπιστούν με σθένος» τις ελευθερίες που εξαρτώνται από τη διεθνή τάξη, που σημαίνει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους συμμάχους και εταίρους» σε όλο τον κόσμο.

«Είναι καιρός ο κόσμος να ξυπνήσει. Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει αυτή η στιγμή να μεταφραστεί σε στέρεα σχέδια και δυνατότητες. Κι αυτό ξεκινά με την τοποθέτηση των θεμελίων για την αύξηση, σε κλίμακα συμμαχίας, των δαπανών που είναι αφιερωμένες στην συλλογική αποτρεπτική ισχύ μας», συμπλήρωσε.

Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τη Σουηδία

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει στην Ουκρανία περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια αξίας 75 δισεκατομμυρίων κορονών (6,5 δισεκ. ευρώ), κατανεμημένη σε τρία χρόνια, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

«Η υπόθεση της Ουκρανίας είναι επίσης υπόθεση της Σουηδίας», είπε ο κ. Κρίστερσον σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα X, διευκρινίζοντας ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση «νέου υλικού» που θα αγοραστεί από την αμυντική βιομηχανία και «θα διατεθεί απευθείας» στις δυνάμεις του Κιέβου.

Ανέφερε πως αφότου άρχισε ο πόλεμος, η Στοκχόλμη έχει προσφέρει ήδη 15 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, πέρα από το νέο, που θα διαρκέσει ως το 2026. Συνολικά, σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, το συνολικό ποσό στρατιωτικής και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία θα φθάσει έτσι τα 100 δισεκ. κορόνες (8,6 δισεκ. ευρώ).

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη είναι η χειρότερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε η σουηδική κυβέρνηση σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη σουηδική κυβέρνηση για τη νέα βοήθεια, τονίζοντας πως «δεν θα ενισχύσει μόνο εμάς, μόνο την Ουκρανία, αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα».

Η Σουηδία, χώρα η οποία για δεκαετίες τόνιζε πως τηρούσε πολιτική ουδετερότητας, έγινε τον Μάρτιο κράτος μέλος του NATO και συγκαταλέγεται στους κυριότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Διαφωνούν οι ΗΠΑ

Η στρατηγική συμμαχία της Κίνας και της Ρωσίας ενισχύθηκε μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ωστόσο το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τις δυτικές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.

Η Κίνα πάντως προσέφερε σωσίβιο στην οικονομία της Ρωσίας, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να αυξάνονται θεαματικά μετά την εισβολή και να φθάνουν τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με αριθμούς των κινεζικών τελωνείων.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, φάνηκε να διαφωνεί με κάποια από τα σχόλια του κ. Σαψ.

Διαβεβαίωσε πως η πιθανότητα η Κίνα να «προμηθεύει όπλα —θανατηφόρα βοήθεια— απευθείας στη Ρωσία» ήταν κάτι που απασχολούσε την Ουάσιγκτον στο παρελθόν, όμως «δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα».

Οι ΗΠΑ είναι περισσότερο «ανήσυχες για το τι κάνει η Κίνα για να τροφοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή, όχι παρέχοντας όπλα απευθείας, αλλά με συνεισφορές στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας», εξήγησε.

«Η ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι εντελώς ουδέτερη σε αυτή την περίπτωση, [και] στην πραγματικότητα επιλέγει μια πλευρά», είπε η Τζούλιαν Σμιθ στο POLITICO την Τρίτη. «Νομίζω ότι όταν η Κίνα προσπαθεί να εμφανιστεί ως ουδέτερη, όταν πρόκειται για αυτόν τον πόλεμο, δεν την πιστεύουμε».

Πρόσφατα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε σε συνέντευξη της πως η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να επιτύχει τους πολεμικούς της στόχους στην Ουκρανία, συνεχίζοντας να παρέχει προμήθειες όπως τεχνολογία drones και πυρίτιδα στη Μόσχα. Η Σμιθ τοποθετήθηκε πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φτάσει στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία αναμένεται να προειδοποιήσει τους Κινέζους αξιωματούχους να μην παρέχουν βοήθεια στη Ρωσία.

Η Σμιθ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «βλέπουν ολοένα και μεγαλύτερη υλική υποστήριξη» από την Κίνα στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι αυτός ο εξοπλισμός —ο οποίος μπορεί να έχει τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση— έπαιξε κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τη Μόσχα να επιτύχει ορισμένους από τους στόχους της εναντίον της Ουκρανίας.

«Εάν δεν παρείχαν κάποια από αυτά τα στοιχεία ή αυτή την υλική υποστήριξη, η Ρωσία θα βρισκόταν σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση και θα είχε πρόβλημα να συνεχίσει κάποιες από αυτές τις επιθετικές ενέργειες», είπε.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επέδειξαν ενότητα σε συνάντησή τους στο Πεκίνο στην αρχή του μηνός.

Ο κ. Σι δήλωσε, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ότι τα δυο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη να εξευρεθεί «πολιτική λύση» για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ