Ζελένσκι σε διοικητήριο του Κουπιάνσκ στις 19 Φεβρουαρίου 2024
Κόσμος

Ουκρανία: Πρώην αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι κατηγορείται για παράνομο πλουτισμό

Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τον πρώην αναπληρωτή προσωπάρχη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παράνομο πλουτισμό ύψους περίπου 400.000 δολαρίων, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν αποκαλυφθεί πολλά σκάνδαλα διαφθοράς στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων και σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, αυτός ο πρώην αξιωματούχος – τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Αντρίι Σμιρνόφ – απέκτησε ακίνητα και οχήματα με χρήματα ασαφούς προέλευσης. «Πρόκειται για δύο αυτοκίνητα Mercedes-Benz και Volkswagen, δύο μοτοσικλέτες Honda και BMW, τρεις θέσεις στάθμευσης στο Κίεβο, ένα διαμέρισμα στο Λβιβ και ένα οικόπεδο στην Υπερκαρπαθία» ανέφερε η υπηρεσία. Ο ύποπτος μεταβίβασε το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων και των ακινήτων στον αδελφό του, διατηρώντας το δικαίωμα να τα διαθέτει όπως επιθυμεί.

Ο Σμιρνόφ αποπέμφθηκε τον Μάρτιο και αν κριθεί ένοχος μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών.

Η Ουκρανία, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διαφθοράς πριν ακόμη τη ρωσική εισβολή, έχει δεσμευτεί να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, φιλοδοξώντας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για να καθησυχάσει τους διεθνείς πιστωτές της. Στις αρχές Μαΐου ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε ότι ιδιοποιήθηκε κρατικές εκτάσεις. Το 2023 ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ παραιτήθηκε επίσης μετά το σκάνδαλο κατάχρησης δημοσίων πόρων για την αγορά πυρομαχικών και εξοπλισμού για τους στρατιώτες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ