Κόσμος

Βρετανία: Πώς θα γίνουν οι εκλογές – Τα ποσοστά που χρειάζεται ο Στάρμερ για μια άνετη αυτοδυναμία

Γεγονός είναι πλέον οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία για τις 4 Ιουλίου, με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να επικαλείται τις προβλέψεις του εκλογικού νόμου για το πότε και πώς μπορεί να προκαλέσει τη διαδικασία.

Εδώ και μήνες γνωρίζαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του 2024, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Σούνακ. Εξάλλου, ο νόμος του 2022 για τη διάλυση και τη σύγκληση του Κοινοβουλίου του έδινε τη δυνατότητα να τις συγκαλέσει ως τις 17 Δεκεμβρίου, αναφέρει το Sky News.

Μετά την απόφαση για πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει την άδεια του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος τυπικά έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Στην πράξη ο βασιλιάς μπορεί να αρνηθεί το πρωθυπουργικό αίτημα, αλλά αυτό είναι σχεδόν ανήκουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια θα διαλυθεί και τυπικά η Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει 25 εργάσιμες ημέρες πριν από τις εκλογές, άρα στις αρχές Ιουνίου. Ως τη διάλυση το σώμα κλείνει τις νομοθετικές εκκρεμότητες που έχει, ενώ, μετά τη διάλυσή του, «παγώνει» και η δραστηριότητα της Βουλής των Λόρδων.

Οι υπουργοί μένουν κανονικά στις θέσεις τους μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά περιορίζονται σε διαχειριστικά θέματα.

Την ημέρα της αναμέτρησης τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά από τις 07:00 ως τις 22:00. Οι επιστολικές ψήφοι θα έχουν κατατεθεί νωρίτερα.

Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία οι ψηφοφόροι πρέπει να επιδείξουν στα τμήματα ταυτότητα με φωτογραφία.

Η αλλαγή του εκλογικού χάρτη

Ένας σημαντικός παράγοντας που ίσως παίξει τον ρόλο του στις επερχόμενες βρετανικές εκλογές είναι ο εκλογικός χάρτης και τα όρια των (μονοεδρικών) περιφερειών. Είναι πιθανόν να επηρεάσουν το ποσοστό των Εργατικών που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά στην πρώτη θέση με διψήφια διαφορά;

Ο αναλυτής του Sky News Σαμ Κόουτς λέει ότι από την τελευταία αναμέτρηση, αυτή του 2019, ο εκλογικός χάρτης έχει αλλάξει σημαντικά. Οι Τόρις κυριαρχούσαν στην Αγγλία και την Ουαλία και το SNP στη Σκωτία. Οι νικητές Συντηρητικοί είχαν 365 έδρες και οι Εργατικοί 203.

Ο εκλογικός χάρτης του 2019 στη Βρετανία. Με μπλε οι Τόρις, με κόκκινο οι Τόρις και με κίτρινο το SMP στη Σκωτία

Από τότε τα όρια των περιφερειών άλλαξαν σχεδόν όλα ώστε να έχουν περίπου 73.392 εκλογείς η κάθε μία, όσους δηλαδή ο μέσος όρος (σύνολο εκλογέων δια τις περιφέρειες). Στην πράξη, η Αγγλία κέρδισε έδρες, αλλά η Σκωτία και η Ουαλία έχασαν.

Με τα αποτελέσματα του 2019 οι Συντηρητικοί θα είχαν 372 έδρες και οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ 201 έδρες.

Οι υπολογισμοί του Sky News ότι μόνο με μια διαφορά άνω του 8,3% θα έχουν ελπίδες πρωτιάς οι Εργατικοί αν και θα χρειαστούν εταίρους για συγκυβέρνηση.

Μόνο με διαφορά άνω του 12,7% οι Εργατικοί θα έχουν αυτοδυναμία, αλλά με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα χρειαστούν, ειδικότερα, να κερδίσουν 125 έδρες πέρα από αυτές του 2019, μια νίκη με εύρος που έχουν να δουν από τον Τόνι Μπλερ το 1997.

Ακόμη περισσότερο, για την άνετη πλειοψηφία των 30 εδρών στη Βουλή χρειάζονται διαφορά 13,8% στην κάλπη. Για τις 50 έδρες, η «ψαλίδα» πρέπει να φτάσει το 14,5%.

Οι δημοσκοπήσεις ήδη δίνουν μεγαλύτερη διαφορά, μένει όμως να δούμε τι θα πει η κάλπη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ