Κόσμος

Εβραιοαμερικανός νομικός βγάζει άχρηστους ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα για Γάζα

Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η κατάσταση όταν πολλοί στην εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ θεωρούν πως μόνο ένα έθνος στον πλανήτη έχει δίκιο, βγάζοντας ευθαρσώς ψεύτες όλους τους διεθνείς οργανισμούς; Η πρόσφατη περίπτωση του εβραιοαμερικανού Άλαν Ντέρσοβιτς είναι ενδεικτική.

Τη στιγμή που το Ισραήλ σπρώχνει τη Μέση Ανατολή σε ανοιχτή σύρραξη, ο Βρετανός δημοσιογράφος Πις Μόργκαν φιλοξένησε στην εκπομπή του «Piers Morgan Uncensored» δύο παλιούς εχθρούς μεταξύ τους: Τον δικηγόρο και καθηγητή στη Νομική του Χάρβαρντ Άλαν Ντέρσοβιτς και τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Νόρμαν Φίλκενσταϊν.

Ο Φίλκενσταϊν, παιδί εβραίων επιβιωσάντων του Ολοκαυτώματος, έχει ασχοληθεί ακαδημαϊκά με το Ολοκαύτωμα και την αραβοϊσραηλινή διένεξη. Για το πρωτότυπο επιστημονικό του έργο είχε προειδοποιηθεί μάλιστα από τον διάσημο Νόαμ Τσόμσκι ότι θα έπεφτε το αμερικανικό καταστημένο να τον καταστρέψει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πράγματι, ο συνομιλητής του στην εκπομπή, Άλαν Ντέρσοβιτς, έπαιξε αυτόν τον ρόλο για λογαριασμό του εβραϊκού λόμπι. Τον Οκτώβριο του 2006, ο Ντέρσοβιτς έστειλε επιστολή σε ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο DePaul για να ασκήσουν πιέσεις να μην εργαστεί ο Φίλκενσταϊν στο ίδρυμά του, κατηγορώντας τον για ακαδημαϊκή ανεντιμότητα.

Ο Ντέρσοβιτς, ορθόδοξος εβραίος, είναι δικηγόρος και καθηγητής νομικής, γνωστός για το έργο του στο συνταγματικό δίκαιο των ΗΠΑ και στο αμερικανικό ποινικό δίκαιο. Μέχρι το 2013, δίδαξε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Είναι άνθρωπος κλειδί του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ με αμφιλεγόμενη ως και υπόγεια δραστηριότητα εναντίον επιστημόνων που ασκούν κριτική στο Ισραήλ.

Αυτές τις δύο προσωπικότητες λοιπόν είχε καλεσμένες στην εκπομπή του ο δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν.

«Ότι έχει κάνει το Ισραήλ είναι νόμιμο»

Ενώ η συζήτηση διεξήχθη με αφορμή τον πόλεμο έξι μήνες μετά το επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο νομικός προχώρησε σε τέτοιες τοποθετήσεις όσον αφορά την ανθρωπιστική πλευρά που προκαλεί ερωτηματικά.

Ο Ντέρσοβις απροκάλυπτα θεωρεί πως ότι έχει κάνει το Ισραήλ στη Γάζα μέχρι σήμερα είναι καθόλα νόμιμο.

Τότε ο Νόρμαν Φίλκενσταϊν έκανε τον εξής σχολιασμό, παραπέμποντας τον παρέπεμψε σε διεθνείς οργανισμούς που λένε το αντίθετο.

«Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόσοι και τόσοι ανθρωπιστικοί και οικονομικοί οργανισμοί έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, είναι πολύ απλό: Η κύρια αιτία της καταστροφής στη Γάζα είναι ο παράνομος αποκλεισμός αυτού του αγροτεμαχίου από το Ισραήλ» είπε ο Φίλκενσταϊν.

Άλαν Ντέρσοβιτς: «Είναι λάθος, λάθος, λάθος»

Νόρμαν Φίλκενσταϊν: «Ποιος κάνει λάθος; Ο ΟΗΕ κάνει λάθος, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, όλοι κάνουν λάθος;»

Άλαν Ντέρσοβιτς: «Ναι ναι!»

Νόρμαν Φίλκενσταϊν: «Είναι [δηλαδή] όλοι αντισημίτες για αυτό που συμβαίνει;»

Άλαν Ντέρσοβιτς: «Δεν είπα αυτό, δεν είπα αυτό, είπα ότι κάνουν λάθος»

Νόρμαν Φίλκενσταϊν: «Τότε, γιατί έχουν όλοι άδικο;»

«Διότι ο αποκλεισμός ήταν απολύτως νόμιμος», εξήγησε ο Ντέρσοβιτς, καθώς «σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την εισαγωγή πυρομαχικών και συνεπώς την χρήση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Είναι απόλυτα νόμιμο για μια χώρα να επιβάλει αποκλεισμό».

Για τον ίδιο δεν χωρά καμία νομική αμφιβολία πως η στρατιωτική κατοχή ήταν νόμιμη όπως επίσης και ο αποκλεισμός ήταν νόμιμος. «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από ρουκέτες από τρομοκρατικά τούνελ από τα οποία έρχονται και δολοφονούν και απαγάγουν κόσμο» είπε.

Το Διεθνές Δικαστήριο κάνει λάθος, το Ισραηλινό όχι!

Ο Ντέρσοβιτς στη συνέχεια υπενθύμισε τον ιδιότητα για να στηρίξει ότι αυτά που είπε τα είπε ως ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο του Πολέμου.

«Εάν θέλεις να με αμφισβητήσεις φέρε κάποιον ειδικό στο διεθνές δίκαιο όχι έναν πολέμιο σαν εσένα» σημείωσε ο Ντέρσοβιτς, χαρακτηρίζοντας τον συνομιλητή του «προκατειλημμένο».

Τότε, ο Φίλκενσταϊν στρίμωξε ακόμα περισσότερο τον ομόθρησκό του αντίπαλο. «Καθηγητή Ντέρσοβιτς, για την ακρίβεια, διδάσκω Δίκαιο του Πολέμου τα τελευταία πέντε χρόνια» είπε. «Ας συμφωνήσουμε ότι είμαι πλήρως άσχετος. Πως φτάσαμε στο σημείο που κάθε ανθρωπιστικό και πολιτικό σώμα στον κόσμο έχει δηλώσει ότι ο αποκλεισμός στη Γάζα συνιστά συλλογική βία και συνεπώς είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του πολέμου, είναι έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο Ντέρσοβιτς όμως και πάλι επέμεινε: «Κάνουν λάθος [όλοι τους], κάνεις εσύ λάθος»

Ο Φίλκεσταϊν όμως δεν το έβαλε κάτω: «Εντάξει καθηγητή Ντέρσοβιτς, δώστε μου το όνομα ενός διεθνούς νόμιμου οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σώματος που να λέει ότι ο αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι συλλογική βία…»

Ο καθηγητής όμως δεν μπορούσε να βρει ούτε έναν διεθνής οργανισμό, αναφέροντας το Lawfare Project, μια οργάνωση που ασχολείται μόνο με τα δικαιώματα των εβραίων (!).

«Όλοι μας ακούνε, ο Πιρς Μόργκαν έχει πολύ μεγάλο κοινό, πείτε μου έναν διεθνή οργανισμό» επέμεινε ο Φίλκεσταϊν.

Η απάντηση του Ντέρσοβιτς όμως ήταν στην πραγματικότητα εντυπωσιακή για την μονολιθική έως παράλογη θέση για έναν νομικό.

«Κάθε οργανισμός με τον οποίο συνδέομαι, όλοι καταλήγουν ότι ο αποκλεισμός είναι νόμιμος» είπε.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να επιστρατεύσει την Ισραηλινή Δικαιοσύνη για ένα διεθνές ζήτημα, όπως το Παλαιστινιακό

«Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο που είναι πέραν κάθε αμφιβολίας πολύ πιο δίκαιο από το Διεθνές Δικαστήριο έχει πει ότι ο αποκλεισμός σχεδιασμένος να αποτρέψει την είσοδο ρουκετών».

Η συζήτηση αποδεικνύει πως στην εβραϊκή κοινότητα υπάρχουν φωτεινά και αυτρόμητα μυαλά, αλλά δυστυχώς και φανατικές φωνές που δεν αντέχουν σε επιχειρήματα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ