Κόσμος

Γάζα-Χαμάς: "Απαιτείται μια συνολική κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει στην απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα"

Ικανοποιημένη φάνηκε η Χαμάς από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και μάλιστα δήλωσε πως: «Απαιτείται μια συνολική κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει στην απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα και στην επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους».

Ανέφερε επίσης ότι αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς είναι έτοιμη να μπει άμεσα σε μια διαδικασία «ανταλλαγής αιχμαλώτων που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές».

Στο μεταξύ, ο Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της παλαιστινακής οργάνωσης, ανέφερε ότι το ζήτημα με τις συνομιλίες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός «σχετίζεται, μάλλον, με την άρνηση του Ισραήλ να παράσχει εγγυήσεις για βασικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με τον Μπαντράν, τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τη διακοπή της επίθεσης, τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, την επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων και ένα σαφές σχέδιο ανοικοδόμησης.

«Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ», λέει, προσθέτοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και «εξαπατά τον λαό του και τις οικογένειες των αιχμαλώτων για να καλύψει τις πολιτικές του αποτυχίες και τις αποτυχίες του σε θέματα ασφάλειας».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ