Κόσμος

Το παράδοξο μεταξύ των συνόρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας: Πώς δύο σημεία που απέχουν μόλις 4 χιλιόμετρα έχουν 21 ώρες διαφορά

Αν ρίξουμε μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη, θα αισθανθούμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία είναι πολύ μακριά η μία από την άλλη. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δύο υπερδυνάμεις απέχουν μεταξύ τους μόλις 3,8 χιλιόμετρα.

Η μικρότερη απόσταση μεταξύ της ηπειρωτικής Αλάσκας και της ηπειρωτικής Ρωσίας μπορεί να είναι περίπου 88,5 χιλιόμετρα, ωστόσο δύο νησάκια στον Ειρηνικό Ωκεανό χωρίζουν τις δύο χώρες με μια απόσταση μόλις 3,8 χιλιομέτρων. Ο Βερίγγειος Πορθμός που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι το πλησιέστερο γεωγραφικό σημείο μεταξύ των συνόρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μεγάλος Διομήδης και ο Μικρός Διομήδης είναι δύο μικρά νησιά στο Βερίγγειο Πορθμό, που απέχουν μόλις 3,8 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο. Το νησί Μεγάλος Διομήδης ανήκει στις ΗΠΑ, ενώ ο Μικρός Διομήδης είναι ιδιοκτησία της Ρωσίας.

Οι Διομήδειοι νήσοι χωρίζονται από τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, η οποία διέρχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σηματοδοτώντας ένα σαφές χρονικό όριο μεταξύ των δύο τοποθεσιών. Είναι ενδιαφέρον, λοιπόν, ότι παρά το γεγονός πως βρίσκονται τόσο κοντά το ένα στο άλλο, τα δύο νησιά έχουν διαφορά ώρας 21 ώρες.

Έτσι, ο Μεγάλος Διομήδης που βρίσκεται 21 ώρες μπροστά ονομάζεται και Νησί του Αύριο, ενώ ο Μικρός Διομήδης είναι γνωστό και ως Νησί του Χθες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα το νερό μεταξύ αυτών των δύο νησιών παγώνει. Έτσι, μπορεί κανείς να περπατήσει από τις ΗΠΑ στη Ρωσία και να γίνει κάτι σαν «ταξιδιώτης του χρόνου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ